Kiszka ziemniaczana. Przepis na przysmak z Podlasia. Możesz wrzucić na grilla lub ugotować

Kiszka ziemniaczana - przepis na potrawę, którą wykorzystać m.in. podczas majowego grillowania. Dzięki temu, że receptura jest banalnie prosta, szybko uporacie się z jej przygotowaniem we własnej kuchni. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiszka ziemniaczana jest przepyszna.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Makaron z sosem z konserwą mięsną

Większość rejonów w Polsce słynie ze swoich popisowych przysmaków. W górach możemy zajadać się oscypkami, na Śląsku poczęstują nas knedlami, a w Poznaniu - pyrami z gzikiem. Ciekawe dania znajdziemy również na Podlasiu. Tutaj popularne są sękacze, kartacze i babka ziemniaczana. Region ten ma jeszcze jeden specjał - kiszkę ziemniaczaną. Zarówno turyści, jak i miejscowi uwielbiają jej smak. 

Kiszka ziemniaczana - przepis na regionalne danie. Przygotuj odpowiednie składniki

Potrzebne będą:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 4 cebule,
  • 70 dag boczku,
  • czosnek,
  • 1 jelito wieprzowe,
  • sól i pieprz.

Ze zrobieniem tego dania poradzi sobie każdy

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce lub wrzuć je do miksera. Postępuj tak, jak przy przygotowywaniu placków ziemniaczanych.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Przetop i odstaw do ostudzenia. 
  4. Wszystkie składniki wymieszaj z tłuszczem.
  5. Jelito przepłucz i nałóż na specjalny lejek. Do środka wkładaj masę ziemniaczaną. Co jakiś czas związuj jelita mocną nicią.
  6. Gotuj przez 15-20 minut w nieosolonej wodzie na małym ogniu. 

Tak przygotowana kiszka może być rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, ale świetnie smakuje także podana prosto z grilla.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: