Botwinka - przepis na smak polskiej wiosny. Będzie jak u mamy, jeśli zastosujesz sztuczkę z ziemniakami

Kiedy tylko w sklepach i na rynkach pojawia się botwina, kupujemy ją hurtowo, by ugotować naszą ukochaną, wiosenną zupę, która kojarzy nam się z czasami dziecięcej beztroski i nadchodzącymi wakacjami. Dziś mamy dla was przepis na botwinkę, która smakuje jak u mamy, a wszystko za sprawą sprytnej sztuczki, która wydobywa ukryte smaki.

Więcej przepisów na wiosenne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zupę z botwiny nikomu nie powinien przysporzyć trudności. Wykonanie jest naprawdę łatwe, a składniki są przystępne cenowo, więc nasz portfel z pewnością nie ucierpi. Jak zatem przygotować pyszną botwinkę, by powrócić do smaków dzieciństwa? Nasze mamy stosowały pewną sztuczkę, która zapewniała wyjątkowy smak - chodzi o podsmażenie ziemniaków. To niby nic takiego, ale botwinka z podsmażonymi ziemniakami nie ma sobie równych. Zapraszamy do prostego przepisu na najlepszą zupę tej wiosny.

Botwinka - przepis

Składniki:

  • 1 większy pęczek botwinki razem z burakami
  • 1,2 l dowolnego bulionu (może być także lekki rosół)
  • ok. 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 18 proc.
  • olej roślinny

Botwinka - sposób wykonania:

  1. Buraczki oczyść i obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a liście posiekaj. Wstaw bulion na gaz, żeby się zagotował.
  2. W szerokim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj odrobinę soli i podsmażaj je przez ok. 8-10 minut.
  3. Kiedy ziemniaki będą już niemal miękkie, wlej gorący bulion, dodaj starte buraczki oraz posiekane liście botwiny. Gotuj przez ok. 5-7 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj sok z cytryny. Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietankę. Obficie posyp posiekanym koperkiem. Możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tak przygotowana zupa to prawdziwy przysmak w najprostszym wydaniu. Jeśli tak jak my jesteś wielbicielem wiosennych smaków, nie ma na co czekać. Już wiesz, co dziś ugotować na obiad. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: