Malinowa chmurka - przepis na domowe ciasto. Kruche z kremem mascarpone i bezą, nie sposób mu się oprzeć

Domowe ciasto to, coś przed czym ciężko jest się oprzeć. Smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Połączenie owoców, bezy i serka mascarpone to przepis na najlepsze ciasto. Smakuje wybitnie, a sam proces przygotowania wcale nie jest tak skomplikowany.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Po pysznym obiedzie często sięgamy po coś słodkiego. Zazwyczaj ta ochota przychodzi niespodziewanie, aby móc temu zapobiec zrób pyszne ciasto. Malinowa chmurka to jedno z tych, którym nie sposób się oprzeć. Delikatny spód, galaretka i ta beza na wierzchu. Palce lizać.  To jedno z tych ciast, które wygląda jak z najlepszej cukierni w mieście. Do dzieła!

Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Składniki:

Spód:

  • Proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • 3 żółtka
  • Cukier puder (3 łyżki)
  • Zimne masło (pół kostki)
  • Mąka pszenna (szklanka)

Galaretka:

  • Maliny (500- 600g)
  • Woda (litr)
  • Galaretki malinowe (3 sztuki)

Krem:

  • Cukier puder (2-3 łyżki)
  • Mascarpone (opakowanie 250g)
  • Śmietanka 36 % (500 ml)

Beza:

  • 3 białka
  • Szczypta soli
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • Cukier (3/4 szklanki)
  • Migdały

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj spód ciasta. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i wyrób rękoma na stolnicy lub na macie sylikonowej. Tak przygotowane przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30-40 min. Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piecz przez 15-20 min. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Galaretka – wsyp 3 opakowania do miseczki i gorącą wodą. Po kilku minutach, gdy galaretka jest chłodniejsza dodaj maliny mrożone lub świeże i odstaw do czasu aż galaretka zacznie tężeć. Następnie wyłóż ją na spód ciasta i wstaw do lodówki.
  3. Beza – do miski wrzuć żółtka oraz szczyptę soli, zacznij ubijać na sztywną pianę. Następnie stopniowo cały czas ubijając dodawaj cukier, na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Bezę przełóż na papier do pieczenia i posyp płatkami z migdałów. Piecz w 130 stopniach przez 60-65 min. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  5. Krem mascarpone –  wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i ubij za pomocą miksera. Pamiętaj, aby ser oraz śmietanka były prosto z lodówki. Krem zacznij przygotowywać, gdy beza będzie przestygnięta, aby od razu wyłożyć go na ciasto.
  6. Na sam koniec przykryj warstwę kremu mascarpone bezą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: