Kalafior to warzywny symbol lata. Dwa przepisy na szybkie dania z kalafiora. Wyjdą smaczne i zdrowe

Kalafior jest mało kaloryczny, bardzo zdrowy i smaczny. Idealnie nadaje się do wielu przepisów. Wybraliśmy dwa nietypowe pomysły na potrawy z tego warzywa. Koniecznie spróbujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pizza z kalafiora - zdziwisz się, jakie to smaczne!

Kuchnia wegetariańska i wegańska nie obędzie się bez kalafiora. Ale również mięsożercy mogą się nim zachwycić. To warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Proponujemy dwa przepisy na kalafiorowe dania.

Nadziewany kalafior. Zdj. ilustracyjneNadziewany kalafior - genialny patent na efektowny obiad

Kalafiorowe kotlety mielone to świetny zamiennik mięsa

Składniki:

  • kalafior (dość duży),
  • bułka - 5 łyżek tartej lub jedna czerstwa,
  • jajka - 2 sztuki,
  • cebula - dowolna, może też być por,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Kalafiora ugotuj. Pozbądź się jedynie twardych części;
  2. Rozdrobnij kalafiora, pokrój drobno cebulę i czosnek;
  3. Połącz warzywa, dodaj bułkę, jajka i przyprawy. Zrób jednolitą masę;
  4. Formuj z masy kulki, obtocz w bułce tartej lub mące i smaż na złoto z obu stron;
  5. Podawaj z ziemniakami i surówką, jak zwyczajne kotlety.

Stek z kalafioraSteki z kalafiora, kotleciki, a może kiszony? Kalafior na trzy sposoby

Pizza kalafiorowa to zdrowa wersja oryginalnego, włoskiego przysmaku

Składniki:

  • kalafior,
  • jajko,
  • ser (parmezan, gouda) - 50 - 100 g,
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
  • dodatki do pizzy - sos pomidorowy, warzywa, plastry wędliny etc.

W razie potrzeby możesz do ciasta dodać łyżkę lub dwie mąki pszennej (lub innej).

Przygotowanie:

  1. Kalafior ugotuj na miękko, ostudź i bardzo dokładnie odciśnij z wody;
  2. Do kalafiora dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie;
  3. Ciasto rozprowadzić na blasze przykrytej papierem do pieczenia;
  4. Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez około pół godziny;
  5. Po posmaruj sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki;
  6. Ponownie piecz w tej samej temperaturze przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: