Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pizza z kalafiora - zdziwisz się, jakie to smaczne!
Kuchnia wegetariańska i wegańska nie obędzie się bez kalafiora. Ale również mięsożercy mogą się nim zachwycić. To warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Proponujemy dwa przepisy na kalafiorowe dania.
Kalafiorowe kotlety mielone to świetny zamiennik mięsa
Składniki:
- kalafior (dość duży),
- bułka - 5 łyżek tartej lub jedna czerstwa,
- jajka - 2 sztuki,
- cebula - dowolna, może też być por,
- ząbek czosnku,
- przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
Przygotowanie:
- Kalafiora ugotuj. Pozbądź się jedynie twardych części;
- Rozdrobnij kalafiora, pokrój drobno cebulę i czosnek;
- Połącz warzywa, dodaj bułkę, jajka i przyprawy. Zrób jednolitą masę;
- Formuj z masy kulki, obtocz w bułce tartej lub mące i smaż na złoto z obu stron;
- Podawaj z ziemniakami i surówką, jak zwyczajne kotlety.
Pizza kalafiorowa to zdrowa wersja oryginalnego, włoskiego przysmaku
Składniki:
- kalafior,
- jajko,
- ser (parmezan, gouda) - 50 - 100 g,
- przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
- dodatki do pizzy - sos pomidorowy, warzywa, plastry wędliny etc.
W razie potrzeby możesz do ciasta dodać łyżkę lub dwie mąki pszennej (lub innej).
Przygotowanie:
- Kalafior ugotuj na miękko, ostudź i bardzo dokładnie odciśnij z wody;
- Do kalafiora dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie;
- Ciasto rozprowadzić na blasze przykrytej papierem do pieczenia;
- Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez około pół godziny;
- Po posmaruj sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki;
- Ponownie piecz w tej samej temperaturze przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.