Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon
Przepisy na przepyszne gryczane naleśniki pochodzą z dwóch odcinków programu "Ewa Gotuje" - 389. i 295. Są w pełni wegetariańskie, a do tego pyszne. Spróbujcie sami.
Naleśniki gryczane - przepis z miodem i mlekiem roślinnym
Ten przepis jest krótki i bardzo prosty. Lista zawiera tylko sześć składników:
- mąka gryczana - szklanka,
- mleko roślinne - szklanka,
- woda - szklanka,
- jajka - 2 sztuki,
- olej - 4 łyżki,
- miód - łyżka.
Przygotowanie:
- Wodę wymieszaj z mlekiem i podgrzej. Dodaj mąkę i wymieszaj;
- Dodaj jajka, olej i miód. Ponownie wymieszaj. Odstaw na parę minut;
- Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu i smaż naleśniki z obu stron na złoto;
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami lub konfiturą.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Gryczane naleśniki - przepis na wersję z cynamonem i mąką migdałową
Składniki:
- mąka gryczana - dwie szklanki,
- mąka migdałowa - dwie łyżki,
- woda - pół litra,
- jajka - 4 sztuki,
- cukier - dwie łyżki,
- cynamon - łyżeczka,
- sól - odrobina do smaku.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąki z cukrem, szczyptą soli, cynamonem i dwoma jajkami;
- Dolej szklankę wody i znów dokładnie wymieszaj. Powtórz ten punkt z resztą wody;
- Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny;
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż naleśniki na złoto z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami lub powidłami.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.