• Link został skopiowany

Gryczane naleśniki - przepis Ewy Wachowicz na zdrowe śniadanie. Nowa odsłona popularnego przepisu

Naleśniki to prosty przepis na pyszne, ale niezbyt zdrowe śniadanie bądź kolację. Jednak nie musi tak być. Gryczane naleśniki z receptury Ewy Wachowicz udowadniają, że ta potrawa też może być zdrowa. Sprawdźcie sami.
naleśniki gryczane
Neil Conway/ CC BY 2.0/ Flickr

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon

Przepisy na przepyszne gryczane naleśniki pochodzą z dwóch odcinków programu "Ewa Gotuje" - 389. i 295. Są w pełni wegetariańskie, a do tego pyszne. Spróbujcie sami.

Naleśniki gryczane - przepis z miodem i mlekiem roślinnym

Ten przepis jest krótki i bardzo prosty. Lista zawiera tylko sześć składników:

  • mąka gryczana - szklanka,
  • mleko roślinne - szklanka,
  • woda - szklanka,
  • jajka - 2 sztuki,
  • olej - 4 łyżki,
  • miód - łyżka.

Przygotowanie:

  1. Wodę wymieszaj z mlekiem i podgrzej. Dodaj mąkę i wymieszaj;
  2. Dodaj jajka, olej i miód. Ponownie wymieszaj. Odstaw na parę minut;
  3. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu i smaż naleśniki z obu stron na złoto;
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami lub konfiturą.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Gryczane naleśniki - przepis na wersję z cynamonem i mąką migdałową

Składniki:

  • mąka gryczana - dwie szklanki,
  • mąka migdałowa -  dwie łyżki,
  • woda - pół litra,
  • jajka - 4 sztuki,
  • cukier - dwie łyżki,
  • cynamon - łyżeczka,
  • sól - odrobina do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąki z cukrem, szczyptą soli, cynamonem i dwoma jajkami;
  2. Dolej szklankę wody i znów dokładnie wymieszaj. Powtórz ten punkt z resztą wody;
  3. Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny;
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż naleśniki na złoto z obu stron.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. owocami lub powidłami.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: