Przepis na chłodnik, który smakuje wakacjami. Sekretem smaku jest orzeźwiający napój

Chłodnik to zupa, która kojarzy się z upalnym latem spędzonym na wsi. Ma przepiękny kolor, świetnie orzeźwia i zawiera mnóstwo warzyw świeżo zrywanych z przydomowych ogródków. Sekretem orzeźwiającego smaku chłodnika jest napój, którym większość z nas zaczyna dzień - chodzi oczywiście o kefir, bez niego chłodnik nie wyjdzie taki smaczny.

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chłodnik to smak wakacji. Nic się tak bowiem nie kojarzy z latem jak lody na patyku, mrożona oranżada i orzeźwiający chłodnik, który najlepiej smakował, gdy nalewała go nasza babcia. Po godzinach spędzonych na zabawie z przyjaciółmi, chłodnik był prawdziwym rarytasem, a dziś mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu powrócą wspomnienia z czasów dzieciństwa. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim, warzywa muszą być świeże. Po drugie - kefir. Dużo kefiru.

Miód z mniszka lekarskiegoPrzepis na syrop z mniszka, czyli eliksir zdrowia. Lepiej się pośpiesz

Chłodnik - przepis na smak wakacji

Składniki:

  • 500 ml lekkiego rosołu lub dowolnego bulionu
  • ok. 400 ml kefiru
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek botwinki
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • do podania: jajko na twardo

Chłodnik - sposób wykonania:

  1. Botwinkę opłucz i odetnij buraczki. Następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę (możesz także zetrzeć je na tarce). Liście botwinki także drobno posiekaj.
  2. Rosół zagotuj w większym garnku, następnie dodaj botwinkę i buraczki. Gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie zostaw wywar do całkowitego wystygnięcia.
  3. Do ostudzonego wywaru dodaj śmietanę oraz kefir. Dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, natomiast czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy. Dodaj także posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia lub włóż na godzinę do lodówki. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub  młodymi ziemniaczkami.

Ogórki małosolneOgórki małosolne - przepis. Babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć

Taki chłodnik to tylko trzy proste kroki a smak z całą pewnością cię zachwyci. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad lub masz ochotę powrócić wspomnieniami do czasów dziecięcej beztroski, koniecznie wypróbuj ten przepis na chłodnik.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: