Przepis na szparagi do obiadu. Jeśli chcesz, żeby były jędrne i apetyczne, lepiej ich nie gotuj

Wiosna w pełni, możemy zatem cieszyć się sezonem na najpyszniejsze wiosenne warzywo, czyli szparagi. Pyszne, zielone szparagi mogą stanowić bazę do zup, kremowych sosów lub jako zdrowy dodatek do obiadu. Dziś podpowiemy, jak je przyrządzić, by były elastyczne i jędrne, co będzie stanowiło wyśmienite uzupełnienie dań obiadowych.

Więcej przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szparagi są wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych. Podkreślą smak sznycli, kotletów czy sztuki mięsa. Ważny jest jednak sposób ich przygotowania. Najczęściej jemu szparagi gotowane, niestety często minuta gotowania za długo pozbawia szparagi elastyczności i smaku i zamiast jędrnych, zielonych łodyg przypominają gruby, rozgotowany makaron. Dziś mamy dla ciebie przepis na szparagi do obiadu, które wychodzą pyszne, soczyste i chrupiące za sprawą krótkiego pieczenia w wysokiej temperaturze. Od teraz nie musisz stać nad gotującymi się szparagami ze stoperem w dłoni, by na czas je odcedzić.

Przepis na szparagi do obiadu

Potrzebne składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

Przepis na szparagi pieczone w piekarniku:

  1. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki. Same złamią się w odpowiednim miejscu pod wypływem nacisku. Zielonych szparagów się nie obiera - ich skórka jest delikatna.
  2. Szparagi ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i skrop je oliwą. Następnie natrzyj je solą, szczyptą pieprzu (polecam pieprz cytrynowy) oraz odrobiną czosnku. 
  3. Szparagi rozłóż na blaszce lub w naczyniu tak, by leżały jeden obok drugiego. Następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra dół. Piecz je przez ok. 10 minut, aż zobaczysz, że apetycznie się rumienią.

Tak upieczone szparagi będą delikatne, miękkie, ale zarazem jędrne i chrupiące. Idealne do obiadu lub jako samodzielna przekąska.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: