Zupa krupnik - przepis na pożywny obiad. Trik z masłem zmienia cały smak

Nie masz czasu na gotowanie? Zrób zupę i ciesz się smacznym obiadem. Wystarczy kilka podstawowych składników, które masz zapewne w domu. Możesz zrobić wersję mięsną lub wegetariańską.

Więcej domowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowa zupa to zawsze dobry pomysł. Śmiało można zrobić więcej i zajadać przez kilka dni. Trik z masłem pogłębia jej smak i dodaje maślanego smaku. Wystarczy, że podsmażysz warzywa zanim wrzucisz je do bulionu. Sprawdź, a zobaczysz znaczącą różnicę w smaku. Jeśli nie masz pomysłu, co podać swojej rodzinie na obiad to śmiało wykorzystaj nasz przepis. Do dzieła!

Składniki:

  • Ziemniaki (500g)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • cebula
  • Udka z kurczaka (500-600g)
  • Masło
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • Kasza jęczmienna (8 łyżek)

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj umyte mięso, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu.
  2. W międzyczasie obierz warzywa. Ziemniaki, seler, cebulę oraz por pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków podsmaż na maśle.
  3. Przepłucz kaszę na sitku zimną wodą. Dodaj do gotującego się bulionu wraz ziemniakami.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj resztę warzyw. Na sam koniec dopraw przyprawami do smaku.

Taka zupa to idealne danie dla całej rodziny. Pokochają ją zarówno ci mali jak i duzi. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.