Przygotowanie gofrów bez gofrownicy jest możliwe. Zdradzamy proste triki, które okażą się niezastąpione

Gofry to wyjątkowo smaczny posiłek, który niemal każdy uwielbia. Jednak czasami pojawia się problem, który nas od tego powstrzymuje - brak gofrownicy. Dla wszystkich fanów tych chrupiących wafli mamy trzy sposoby na przygotowanie ich bez specjalnego sprzętu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gofry to bez wątpienia smak wakacji, który uwielbia każdy, zarówno dzieci jak i dorośli. Można przygotować je zarówno na słodko jak i i na słono, jednak bez względu na preferencje kluczem do udanego smaku jest odpowiednie ciasto i pieczenie. Zazwyczaj używamy do tego gofrownicy, jednak są pewne zamienniki, które mogą nam to umożliwić. 

GofryPrzepis na gofry jest prosty, ale ten dodatek je odmieni. Będą najlepsze na świecie

Czy przygotowanie gofrów bez gofrownicy jest możliwe? 

Najczęściej jemy gofry podczas wakacji, spacerów po mieście czy kupując je w letnich budkach ze słodkimi przekąskami. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich weekendowego śniadania lub słodkiego akcentu w ciągu dnia. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy przysmak, ale nie masz gofrownicy, nie musisz rezygnować z przygotowań! Kluczem jest odpowiednio zrobione ciasto, o właściwej konsystencji a pieczenie można zastąpić innymi sposobami i urządzeniami. Zrobienie gofrów bez gofrownicy jest naprawdę proste, a naszym zdaniem nawet łatwiejsze od przyrządzania tych klasycznych. Wystarczy użyć sprzętu, który znajdziemy w każdej kuchni. 

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Gofry bez gofrownicy - trzy sposoby przygotowania

Przygotowania gofrów bez gofrownicy jest możliwe, a nawet bardzo łatwe. Poniżej przestawiamy trzy niezawodne sposoby, które niestety nie zagwarantują nam klasycznej formy, ale smak będzie równie pyszny!

  1. Gofry z patelni - najlepiej przygotować je na patelni grillowej, ale zwykła też spełni swoje zadanie. Wprawdzie nasze gofry będą wyglądały trochę jak placki, ale będą równie pyszne. Na posmarowaną olejem patelnię wylewamy ciasto i smażymy z obu stron aż do zarumienienia, mniej więcej 2 - 3 minuty i gotowe. 
  2. Gofry z piekarnika - wszystkie gofry o fikuśnych kształtach są przygotowywane właśnie w piekarniku przy pomocy odpowiednich foremek. Wystarczy przełożyć ciasto do dowolnej, sylikonowej formy i piec przez około 15 minut w 180 stopniach C. 
  3. Gofry z opiekacza - kolejnym świetnym pomysłem jest przygotowanie gofrów z opiekacza lub elektrycznego grilla. Wystarczy wylać odrobinę ciasta na natłuszczoną formę. Nie zamykamy klapy jak przy standardowym korzystaniu, lecz po kilku minutach odwracamy gofra i opiekamy z drugiej strony do uzyskania złotego koloru. 

Jeśli któryś z powyższych pomysłów przypadł ci do gustu, sprawdź przepis na idealne ciasto na gofry, a znajdziesz go w naszym artykule: Ciasto na gofry, które zasmakują każdemu. Ważnym dodatkiem jest lubiany owoc i jedna przyprawa.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: