Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Nosisz soczewki? Marchewka powinna być twoim ulubionym warzywem
Przepisów na spaghetti jest całe mnóstwo, ale oryginale danie nie jest zbyt zdrowe. Na szczęście jest zdrowa i w pełni wegańska wersja tej popularnej potrawy. Przepis na marchewkowe spaghetti idealnie nadaje się na zdrowy obiad.
Marchewkowe spaghetti nie wymaga wielu składników. Składa się z tylko kilku produktów
Do przygotowania tej potrawy przygotuj:
- marchew - 5 sztuk,
- cebulę (np. dymkę),
- czosnek - 2 ząbki czosnku,
- ser (mozzarella lub parmezan) - ok. 50 g,
- oliwę z oliwek - kilka łyżek,
- orzechy włoskie (siekane) - garść,
- migdały (siekane lub w plastrach) - garść,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, paprykę w proszku i ulubione zioła (w tym listki bazylii).
Przyrządzenie marchewkowego spaghetti jest bardzo proste. Nie zajmie więcej niż pół godziny
- Przygotowanie marchewkowego makaronu wygląda następująco:
- Marchewkę umyj i obierz. Pokrój w cieniutkie paski (lub zetnij skrobaczką do warzyw);
- Cebulę pokrój drobno, a czosnek posiekaj. Ser również drobno pokrój, a migdały upraż;
- Podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, po czym dołóż marchewkę. Przypraw do smaku;
- Podsmaż całość, tak, aby marchewka dobrze się obtoczyła w przyprawach;
Podawaj z serem, orzechami i migdałami. Możesz posypać świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.