Kotlety mielone z indyka: wypróbuj przepis na niskokaloryczną alternatywę dla tradycyjnych

Kotlety mielone to klasyczne polskie danie obiadowe. Tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa wieprzowego lub z wieprzowo-wołowego. Warto jednak czasem odejść od dobrze znanego przepisu na rzecz proponowanej wersji, w której uwzględniamy mięso z indyka. Jest ono lżejsze w konsystencji i mniej kaloryczne.

Kotlet mielony z indyka można sukcesywnie przygotowywać w większych ilościach, które przez kolejne dni będziesz odgrzewać na obiad. Można to zrobić po prostu na patelni, na której rozpuścisz łyżeczkę masła lub dwie, pod przykryciem i na małym ogniu, lub w mikrofalówce przez minutę czy dwie.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety mielone z indyka: czego będziesz potrzebować?

  • mała czerstwa bułka;
  • mleko lub woda do namoczenia bułki;
  • pół kg mięsa mielonego z indyka;
  • średniej wielkości cebula starta na drobnej tarce;
  • jajko;
  • łyżeczka soli + pół łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego;
  • zawartość około 1/4 szklanki zimnej wody;
  • bułka tarta do obtoczenia;
  • tłuszcz do smażenia, np. smalec lub masło klarowane, lub olej.

Kotlety mielone z indyka: jak wykonać przepis?

  1. Czerstwą bułeczkę zalej mlekiem lub wodą, a następnie odstaw na około 10 - 15 minut, aby w tym czasie się namoczyła. Po tym czasie odciśnij ją dokładnie z wody.
  2. Do większej miski przełóż zmielone mięso, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz namoczoną i odciśniętą bułkę w celu dokładnego wymieszania.
  3. W czasie kiedy będziesz sporządzać mięso, dodawaj po odrobinie zimnej wody i wyrabiaj tak długo aż wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Dłuższy czas przygotowywania mięsa korzystnie wpływa na ich jakość: przybiorą one wtedy delikatniejszą, bardziej miękką konsystencję. 
  4. Nadaj kotletom podłużny kształt, poobtaczaj w bułce tartej i połóż na dobrze rozgrzany olej na patelni. Obsmaż z dwóch stron, a następnie przełóż kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 150 stopni C piekarniku. W ten sposób zaoszczędzisz na czasie, a kotlety będą idealnie miękkie.

Z czym możesz podawać kotlety mielone z indyka? Możliwości jest wiele: ziemniaki typu purée, mizeria, sos grzybowy lub pieczarkowy, marchewka z groszkiem, surówki warzywne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: