Kotlet mielony z indyka można sukcesywnie przygotowywać w większych ilościach, które przez kolejne dni będziesz odgrzewać na obiad. Można to zrobić po prostu na patelni, na której rozpuścisz łyżeczkę masła lub dwie, pod przykryciem i na małym ogniu, lub w mikrofalówce przez minutę czy dwie.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Kotlety mielone z indyka: czego będziesz potrzebować?
- mała czerstwa bułka;
- mleko lub woda do namoczenia bułki;
- pół kg mięsa mielonego z indyka;
- średniej wielkości cebula starta na drobnej tarce;
- jajko;
- łyżeczka soli + pół łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego;
- zawartość około 1/4 szklanki zimnej wody;
- bułka tarta do obtoczenia;
- tłuszcz do smażenia, np. smalec lub masło klarowane, lub olej.
Kotlety mielone z indyka: jak wykonać przepis?
- Czerstwą bułeczkę zalej mlekiem lub wodą, a następnie odstaw na około 10 - 15 minut, aby w tym czasie się namoczyła. Po tym czasie odciśnij ją dokładnie z wody.
- Do większej miski przełóż zmielone mięso, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz namoczoną i odciśniętą bułkę w celu dokładnego wymieszania.
- W czasie kiedy będziesz sporządzać mięso, dodawaj po odrobinie zimnej wody i wyrabiaj tak długo aż wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Dłuższy czas przygotowywania mięsa korzystnie wpływa na ich jakość: przybiorą one wtedy delikatniejszą, bardziej miękką konsystencję.
- Nadaj kotletom podłużny kształt, poobtaczaj w bułce tartej i połóż na dobrze rozgrzany olej na patelni. Obsmaż z dwóch stron, a następnie przełóż kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 150 stopni C piekarniku. W ten sposób zaoszczędzisz na czasie, a kotlety będą idealnie miękkie.
Z czym możesz podawać kotlety mielone z indyka? Możliwości jest wiele: ziemniaki typu purée, mizeria, sos grzybowy lub pieczarkowy, marchewka z groszkiem, surówki warzywne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.