Chłodnik litewski z przepisu Roberta Makłowicza. Lekka zupa na gorące dni. Wystarczy kilka składników

Chłodnik litewski to potrawa w sam raz na ciepłe dni. Jest bardzo zdrowy i smaczny, a do tego prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie sami przepis Roberta Makłowicza na tę potrawę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Oryginalnie chłodnik litewski robiono na bazie rosołu, dodawano również mięso bądź ryby. Obecnie składników w chłodniku jest mniej i są to same warzywa i zioła. Tak jak w przepisie Roberta Makłowicza. Koniecznie wypróbujcie.

Chłodnik litewski z przepisu Makłowicza wymaga prostych składników. Są w każdym sklepie

Do ugotowania chłodnika przygotuj sobie poniższe produkty:

  • boćwina (z młodymi buraczkami) - duży pęczek,
  • jogurt naturalny (lub kefir) - 6 szklanek,
  • kwaśna śmietana - pół szklanki,
  • ogórek - 2 sztuki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • koperek (siekany) - pół szklanki,
  • szczypiorek - 2 łyżki,
  • czosnek - 2 ząbki.

Wykonanie chłodnika litewskiego jest bardzo proste i szybkie. Zobaczcie sami

Przyrządzenie tej zupy to kilka kroków:

  1. Boćwinę dokładnie umyj i posiekaj, a buraczki obierz bardzo cienko i pokrój w kostkę;
  2. Boćwinę wraz z buraczkami duś przez 10 minut w ok. połowie szklanki wody. Zostaw do ostygnięcia;
  3. Pokrój ogórki w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a zioła posiekaj;
  4. Do buraków i boćwiny dodaj kefir, śmietanę, czosnek, ogórki i zioła. Dopraw solą do smaku;
  5. Wymieszaj zupę i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Gotowy chłodnik litewski podawaj z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA