Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
Oryginalnie chłodnik litewski robiono na bazie rosołu, dodawano również mięso bądź ryby. Obecnie składników w chłodniku jest mniej i są to same warzywa i zioła. Tak jak w przepisie Roberta Makłowicza. Koniecznie wypróbujcie.
Chłodnik litewski z przepisu Makłowicza wymaga prostych składników. Są w każdym sklepie
Do ugotowania chłodnika przygotuj sobie poniższe produkty:
- boćwina (z młodymi buraczkami) - duży pęczek,
- jogurt naturalny (lub kefir) - 6 szklanek,
- kwaśna śmietana - pół szklanki,
- ogórek - 2 sztuki,
- jajka - 2 sztuki,
- koperek (siekany) - pół szklanki,
- szczypiorek - 2 łyżki,
- czosnek - 2 ząbki.
Wykonanie chłodnika litewskiego jest bardzo proste i szybkie. Zobaczcie sami
Przyrządzenie tej zupy to kilka kroków:
- Boćwinę dokładnie umyj i posiekaj, a buraczki obierz bardzo cienko i pokrój w kostkę;
- Boćwinę wraz z buraczkami duś przez 10 minut w ok. połowie szklanki wody. Zostaw do ostygnięcia;
- Pokrój ogórki w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a zioła posiekaj;
- Do buraków i boćwiny dodaj kefir, śmietanę, czosnek, ogórki i zioła. Dopraw solą do smaku;
- Wymieszaj zupę i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Gotowy chłodnik litewski podawaj z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.