Młoda kapusta z koperkiem to przepis na letni rarytas. Jest zdrowa, pyszna i pasuje do wielu dań

Sezon na młodą kapustę jest już w pełni otwarty. To idealny moment, by przygotować różne posiłki z tego zdrowego i bogatego w witaminy warzywa. Na Polskich stołach bez wątpienia króluje młoda kapusta z koperkiem, która wyśmienicie smakuje jako dodatek do niemal każdego dania. Sprawdź nasz sprawdzony i łatwy przepis i ciesz się tym wyjątkowym smakiem!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Młoda kapusta to jedno z warzyw sezonowych, na które czekamy z utęsknieniem przez cały rok. W okresie wiosenno-letnim to składnik wielu smacznych dań a jednym z klasyków na polskich stołach jest przepis na młodą kapustę z koperkiem. 

Młoda kapusta z koperkiem - letni rarytas

Sezon na świeże i sezonowe warzywa rozpoczął się na dobre. To idealny moment, żeby zmodyfikować swoje menu i wprowadzić lekkie i zdrowe produkty. Bez wątpienia na tej liście nie może zabraknąć przepisów z młodej kapusty, która jest cennym produktem bogatym w wiele dobrych składników i minerałów. Jednym z najczęściej przygotowywanych dań i jednocześnie najbardziej lubianym jest receptura na domową, tradycyjną młodą kapustę z koperkiem. Możemy śmiało podać ją jako lekkie, letnie danie lub jako smaczny dodatek do obiadu czy grilla. Zdradzamy przepis, dzięki któremu kapusta będzie smakować idealnie jak u babci!

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Przepis na młodą kapustę z koperkiem

Składniki:

  • mała główka kapusty,
  • pęczek koperku,
  • 100 g masła,
  • pół szklanki wody,
  • ocet jabłkowy, 
  • sól

Sposób przygotowania: 

  1. Pozbawiamy kapustę zewnętrznych liści, i kroimy na cztery mniejsze części. Usuwamy głąb i dokładnie szatkujemy warzywo. 
  2. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 10-20 minut. Czas gotowania zależny jest od tego czy kapusta jest młodsza i lżejsza. 
  3. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy pół łyżeczki soli, masło, drobno posiekany koperek i łyżkę octu. 
  4. Całość dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Dusimy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu i gotowe!

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.