Przepis na naleśniki, którym nikt się nie oprze. Tak robią je Francuzi

Przepis na naleśniki jest znany, ale wbrew pozorom łatwo go zepsuć. A co jeśli istnieją naleśniki idealne, takie, które są cienkie, elastycznie i się nie rwą? Dziś mamy dla ciebie przepis na naleśniki prosto spod Wieży Eiffla - takich pysznych jeszcze nie jadłeś.

Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki są idealną opcją na każdy posiłek - świetnie sprawdzają się na pożywne śniadanie, wytrawny obiad czy też słodką kolację. Istnieje jednak pewien przepis, dzięki któremu naleśniki wychodzą perfekcyjne - cieniutkie, delikatne i sprężyste. Ta receptura wywodzi się z Francji i wśród smakoszy uchodzi za wybitną. Jak zatem zrobić perfekcyjne francuskie crepes? Potrzebne będzie masło.

Fit przepis na koktajl truskawkowy z płatkami owsianymiPrzepis na koktajl truskawkowy - dwa sposoby na pyszny i zdrowy napój owocowy

Przepis na naleśniki - francuskie crepes

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej o średnim typie (500 sprawdzi się idealnie)
  • 1 szklanka schłodzonego mleka
  • 0,5 szklanki gazowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej mleko, rozpuszczone masło, wodę i wbij jajka. Całość zmiksuj.
  2. Do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Ponownie wszystko wymieszaj i odstaw a 10 minut, by ciasto na naleśniki odpoczęło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Porządnie ją rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta. Dokładnie rozprowadź je na całej powierzchni patelni, wykonując okrężny ruch ręką. Smaż przez chwilę na średnim ogniu, aż naleśniki będą rumiane.

Pieczony łosośŁosoś wychodzi suchy? Wystarczy zmienić temperaturę. "Będzie soczysty"

Takie naleśniki są cieniutkie i często nie ma potrzeby ich obracania. Podawaj je z ulubionymi dodatkami - z bitą śmietaną i owocami nie mają sobie równych.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: