Przepis na naleśniki, którym nikt się nie oprze. Tak robią je Francuzi

Przepis na naleśniki jest znany, ale wbrew pozorom łatwo go zepsuć. A co jeśli istnieją naleśniki idealne, takie, które są cienkie, elastycznie i się nie rwą? Dziś mamy dla ciebie przepis na naleśniki prosto spod Wieży Eiffla - takich pysznych jeszcze nie jadłeś.

Więcej przepisów z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki są idealną opcją na każdy posiłek - świetnie sprawdzają się na pożywne śniadanie, wytrawny obiad czy też słodką kolację. Istnieje jednak pewien przepis, dzięki któremu naleśniki wychodzą perfekcyjne - cieniutkie, delikatne i sprężyste. Ta receptura wywodzi się z Francji i wśród smakoszy uchodzi za wybitną. Jak zatem zrobić perfekcyjne francuskie crepes? Potrzebne będzie masło.

Przepis na naleśniki - francuskie crepes

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej o średnim typie (500 sprawdzi się idealnie)
  • 1 szklanka schłodzonego mleka
  • 0,5 szklanki gazowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej mleko, rozpuszczone masło, wodę i wbij jajka. Całość zmiksuj.
  2. Do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Ponownie wszystko wymieszaj i odstaw a 10 minut, by ciasto na naleśniki odpoczęło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Porządnie ją rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta. Dokładnie rozprowadź je na całej powierzchni patelni, wykonując okrężny ruch ręką. Smaż przez chwilę na średnim ogniu, aż naleśniki będą rumiane.

Takie naleśniki są cieniutkie i często nie ma potrzeby ich obracania. Podawaj je z ulubionymi dodatkami - z bitą śmietaną i owocami nie mają sobie równych.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: