• Link został skopiowany

Przepis na racuchy w 5 minut. Będą puszyste i to bez drożdży

Racuchy kochamy chyba wszyscy, nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za wspomnienia. Nic bowiem tak wyjątkowo nie smakowało jak pyszne racuszki z jabłkami, które robiły nam nasze mamy i babcie. Dziś mamy dla ciebie ekspresowy przepis na racuchy, które zrobisz w arcyłatwy sposób. Jedyne czego potrzebujesz to kilka minut i dobry humor.
Racuchy bez drożdży
Aigneis /Shutterstock

Więcej przepisów na smaki z dawnych lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na racuchy w 5 minut istnieje, ma się świetnie i dziś na pewno wyjdzie każdemu perfekcyjnie. Jeśli chcesz powrócić do smaków dzieciństwa, a dzienny grafik jest dość napięty, koniecznie  wypróbuj przepis na racuchy w 5 minut. Nie ma na co czekać, zabieramy się do smażenia.

Racuchy - przepis błyskawiczny

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 1 jajko rozm. M
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Racuchy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę razem z cukrem waniliowym. Dodaj cukier, sodę i całość wymieszaj szpatułką. 
  2. Do suchych składników wlej mleko i wbij jajka. Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
  3. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Możesz także zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj je do ciasta na racuchy.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż na złoty kolor, ok. 1,5 minuty z jednej strony. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.

Takie racuchy to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli lubisz szybkie słodkości, nie czekaj, tylko już rozgrzewaj patelnię. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: