Więcej przepisów na wieprzowinę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Polędwiczki wieprzowe to chyba najzacniejsza część tuszy wieprzowej. Trzeba jednak uważać, podczas przygotowania, bo to mięso ma tendencję do wysuszania. Jak zatem zrobić pyszne polędwiczki bez obaw, że wyjdą wiórowate i niesmaczne? Sekretem jest wino - takie jak dodajemy do wołowiny, czerwone i wytrawne.
Polędwiczki wieprzowe - przepis:
Potrzebne składniki:
- 2 większe polędwiczki
- ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- ok. 300 ml wody
- sól, pieprz, słodka papryka
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- masło klarowane
- mąka pszenna
Polędwiczki wieprzowe - sposób wykonania:
- Polędwiczki osusz i oczyść z błonek. Następnie pokrój je w plastry grubości ok. 2-3 cm.
- Na patelni porządnie rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie podsmaż polędwiczki przez pół minuty z każdej strony by mięso się "zamknęło" i zachowało w sobie wszystkie soki. Smaż je partiami, tak, by każdy kawałek w całości leżał na patelni. Podsmażone kawałki połóż na talerzu.
- Na patelnię, na której podsmażały się polędwiczki, wlej wodę oraz wino i sos sojowy. Chwile podsmażaj, aż alkohol odparuje. Po kilku minutach przesiej mąkę do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Następnie dodaj podsmażone mięso i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz płaską łyżką słodkiej papryki. Zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
Takie polędwiczki najlepiej smakują z ziemniaczanym purée i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli masz dość wieprzowiny w postaci kotletów, koniecznie wypróbuj ten przepis na polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie z czerwonego wina.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.