Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pizzę w stylu chicagowskim różni się od tego tradtcyjnego - jest grube, bardzo puszyste i najczęściej pieczone w tortownicy, by uzyskać charakterystyczny, okrągły kształt. Przepis na ciasto na pizzę w stylu chicagowskim jest łatwy - zdecydowanie łatwiejszy niż na pizzę w stylu neapolitańskim. Chociaż pizza chicagowska niewiele ma wspólnego z Włochami, to właśnie taką pizzą zajada się Polonia na stałe mieszkająca w USA.
Ciasto na pizzę w stylu chicagowskim
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typy 450 (tzw. tortowa)
- 50 ml oliwy
- 220 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Ciasto na pizzę - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wsyp drożdże oraz cukier i wlej wodę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
- Do rozczynu dodaj przesianą mąkę i sól. Zacznij zagniatać, stopniowo wlewając oliwę.
- Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Następnie uformuj z niego kule i odłóż na godzinę. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy i swoje ulubione składniki, które chcesz położyć na pizzy.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę lub blat i chwilę wyrabiaj. Następnie rozwałkuj ciasto na pizzę na dość gruby placek.
- Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją oliwą. Włóż do niej rozwałkowany placek, posmaruj go sosem i połóż ulubione składniki (nie żałuj sera).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Taka pizza to prawdziwa bomba energetyczna i smakowa. Jeśli szukasz idealnego przepisu na ciasto na pizzę, którą naje się cała rodzina, koniecznie wypróbuj ciasto na pizzę w stylu chicagowskim.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.