Przepis na szybkie śniadanie? Jajka po benedyktyńsku zrobisz w mniej niż minutę. Pomoże mikrofalówka

Jajka po benedyktyńsku czy też po prostu - jajka w koszulce, to pomysł na szybkie śniadanie, które na długo doda energii i pomoże pozytywnie zacząć dzień. Niestety, tradycyjny sposób wykonania, mimo prostoty, jest dość wymagający i często skutkuje poszarpanym białkiem lub w najgorszym wypadku poparzeniem. Od teraz nie musisz się starać, by jajko w koszulce było idealne - zrobisz je w 50 sekund w mikrofalówce.

Więcej przepisów na szybkie śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jajka po benedyktyńsku to świetny pomysł na szybkie śniadanie, które doda energii i pozwoli pozytywnie zacząć dzień. Jednak to wbrew pozorom proste danie często się nie udaje. Jajka w koszulce tradycyjnie wrzuca się do garnka z wodą, którą łyżką wprawi się w wir, często z dodatkiem octu, który nie dodaje smaku. Jednak istnieje pewien prosty i sprawdzony sposób na perfekcyjne jajka po benedyktyńsku - potrzena będzie mikrofalówka i szklanka.

Jajka po benedyktyńsku w 50 sekund

  1. Przygotuj naczynie ceramiczne lub kubek z grubego szkła. Następnie wlej do niego 250 ml wody i dodaj płaską łyżeczkę soli. Dokładnie rozmieszaj, by sól się rozpuściła.
  2. Do kubka z wodą ostrożnie wbij całe jajko. Następnie włóż kubek z jajkiem do mikrofalówki, uważając przy tym, by nie ruszać za mocno szklanką.
  3. Włącz mikrofalówkę na 50 sekund (mowa tutaj o czasie gotowania przy średniej mocy urządzenia). Gotowe jajko w koszulce wyjmij ze szklanki za pomocą łyżki cedzakowej i podawaj z grzankami lub z sosem holenderskim.

Jeśli rano notorycznie nie masz czasu, a chcesz zjeść porządnie śniadanie, przepis na błyskawiczne jajka po benedyktyńsku jest czymś, co koniecznie musisz spróbować. 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.