Więcej pomysłów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Zbliża się weekend, a to oznacza grillowanie w gronie znajomych, rodzinne spotkania, a także odpoczynek przy czymś pysznym. Jako że wiosna w pełni, to zachęcamy do wykorzystywania pierwszych sezonowych owoców, które pojawiają się na straganach. Mamy dla was trzy pomysły na ciasta.
Składniki:
Na mus truskawkowy:
Na ciasto:
Na polewę:
Przygotowujemy mus truskawkowy. Do garnuszka wrzucamy umyte, pokrojone truskawki, dodajemy cukier i sok z cytryny. Dusimy, aż owoce rozpadną się i dobrze połączą z cukrem - przez około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną mieszamy w dużej misce. W drugiej misce miksujemy masło i cukier na puch. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mus truskawkowy i ekstrakt waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy także mleko. Suche składniki łączymy z mokrymi - miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do dwóch okrągłych forem (o średnicy ok. 20 cm) wysmarowanych masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy oba ciasta przez 25 minut. Po wyjęciu studzimy przez 15 minut.
Kremowy serek i masło ucieramy. Dodajemy cukier puder, sól, a na koniec mus truskawkowy, Wszystko miksujemy na gładką masę.
Wierzch ciasta z pierwszej formy smarujemy grubo masą truskawkową. Układamy drugie ciasto i po bokach oraz po wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. Ciasto przyozdabiamy świeżymi truskawkami.
Składniki:
Na polewę:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło, łączymy. Odstawiamy do wystudzenia. Espresso rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do pozostałej czekolady. Mieszamy do całkowitego połączenia. Wtedy dodajemy jajka, cukier i kakao, miksujemy.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Tabliczkę czekolady deserowej również roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a potem dodajemy do niej wystudzoną płynną czekoladę. Łączymy na gładką polewę.
Upieczone ciasto oblewamy polewą czekoladową i przystrajamy malinami.
Składniki:
Jajka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i ekstrakt migdałowy, łączymy. W drugiej misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wlewamy mokre składniki i wszystko mieszamy mikserem.
Ciasto wylewamy do okrągłej formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto, a na wierzchu układamy owoce. Zamiast białej czekolady można także wykorzystać bitą śmietanę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.