Ciasta, które są hitami wiosny. Trzy proste przepisy na owocowe, kolorowe desery

Co pysznego upiec wiosną? Najlepiej ciasta, do których dodaje się ulubione sezonowe owoce! Mamy dla was trzy propozycje na doskonałe domowe wypieki. Posmakują i dużym, i małym.

Więcej pomysłów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Zbliża się weekend, a to oznacza grillowanie w gronie znajomych, rodzinne spotkania, a także odpoczynek przy czymś pysznym. Jako że wiosna w pełni, to zachęcamy do wykorzystywania pierwszych sezonowych owoców, które pojawiają się na straganach. Mamy dla was trzy pomysły na ciasta.

Ciasto truskawkowe - przepis

Składniki:

Na mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z połówki cytryny.

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • 100 g masła,
  • 3/4 przygotowanego musu truskawkowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Na polewę:

  • 250 g kremowego serka,
  • 100 g masła,
  • 1/4 przygotowanego musu truskawkowego,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • kilka truskawek do przybrania.

Jak zrobić ciasto truskawkowe?

Przygotowujemy mus truskawkowy. Do garnuszka wrzucamy umyte, pokrojone truskawki, dodajemy cukier i sok z cytryny. Dusimy, aż owoce rozpadną się i dobrze połączą z cukrem - przez około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną mieszamy w dużej misce. W drugiej misce miksujemy masło i cukier na puch. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mus truskawkowy i ekstrakt waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy także mleko. Suche składniki łączymy z mokrymi - miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do dwóch okrągłych forem (o średnicy ok. 20 cm) wysmarowanych masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy oba ciasta przez 25 minut. Po wyjęciu studzimy przez 15 minut.

Kremowy serek i masło ucieramy. Dodajemy cukier puder, sól, a na koniec mus truskawkowy, Wszystko miksujemy na gładką masę.

Wierzch ciasta z pierwszej formy smarujemy grubo masą truskawkową. Układamy drugie ciasto i po bokach oraz po wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. Ciasto przyozdabiamy świeżymi truskawkami.

Czekoladowe ciasto bez mąki, z dodatkiem malin - przepis

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 375 g czekolady deserowej,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1/4 szklanki wody.

Na polewę:

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • maliny do przybrania.

Jak zrobić czekoladowe ciasto bez mąki, z dodatkiem malin?

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło, łączymy. Odstawiamy do wystudzenia.  Espresso rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do pozostałej czekolady. Mieszamy do całkowitego połączenia. Wtedy dodajemy jajka, cukier i kakao, miksujemy.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Tabliczkę czekolady deserowej również roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a potem dodajemy do niej wystudzoną płynną czekoladę. Łączymy na gładką polewę.

Upieczone ciasto oblewamy polewą czekoladową i przystrajamy malinami.

Lekkie i puchate ciasto z owocami - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 12 białek jaj,
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 ekstraktu migdałowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • tabliczka białej czekolady,
  • owoce do przybrania: truskawki, maliny, borówki, plastry bananów itd.

Jak zrobić lekkie i puchate ciasto z owocami?

Jajka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i ekstrakt migdałowy, łączymy. W drugiej misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wlewamy mokre składniki i wszystko mieszamy mikserem.

Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję

Ciasto wylewamy do okrągłej formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto, a na wierzchu układamy owoce. Zamiast białej czekolady można także wykorzystać bitą śmietanę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.