Bogracz po polsku. Wypróbuj przepis na zupę gulaszową rodem z Węgier

Nazwa proponowanego dania bogracz (węg. Bogracs) wzięła się od kociołka służącego do przygotowywania potraw na ognisku. Czy więc oznacza to, że zupa ta nadaje się tylko do przygotowania w warunkach obozu harcerskiego? Niekoniecznie, zdecydowanie można ją gotować także na kuchence gazowej.

Jakie mięso najlepiej nadaje się do bogracza? Powinno być możliwie tłuste (łopatka lub pręga wołowa), lub specjalnie wyporcjowane na gulasz. Pamiętajmy o tym, aby bogracz był możliwie ostry w smaku, jednak nigdy nie należy z tym przesadzać. Jeżeli więc obawiamy się, że potrawa wyjdzie zbyt pikantna, warto rozważyć wybór słodkiej papryki zamiast ostrej, a pieprz zastąpić kminkiem.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Placek po węgierskuPlacek po węgiersku

Bogracz po polsku: jak wygląda przepis?

  • kilogram wołowiny;
  • gulasz węgierski (zawartość dwóch opakowań);
  • cebula czerwona - 300 g;
  • papryka czerwona;
  • papryka żółta 
  • 4 ząbki czosnku;
  • smalec - 100 g;
  • kminek;
  • litr wody.

Przepis na bograczPrzepis na bogracz. Nie zapomnij o boczku, a wyjdzie idealny

Jak przygotować węgierską zupę gulaszową? 

  1. Wołowinę należy opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostatnim krokiem jest pokrojenie mięsa w kostkę (kosteczka ma mieć wymiary ok. 2 × 2 cm).
  2. Cebulę kroimy w taki sam sposób jak wołowinę (w kostkę), czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Analogicznie trzeba postąpić z papryką czerwoną i żółtą (kosteczka ma mieć wymiary ok. 1 × 1 cm).
  3. W garnku rozgrzanym tłuszczem w postaci smalcu należy kolejno zrumienić mięso, dodać cebulę, czosnek i paprykę, doprawić kminkiem.
  4. Do obsmażonych składników pozostaje dolać wodę i gotowy gulasz, zamieszać do momentu, aż się zagotuje, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez mnie więcej godzinę. Po tym czasie mięso ma zrobić się miękkie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: