Jakie mięso najlepiej nadaje się do bogracza? Powinno być możliwie tłuste (łopatka lub pręga wołowa), lub specjalnie wyporcjowane na gulasz. Pamiętajmy o tym, aby bogracz był możliwie ostry w smaku, jednak nigdy nie należy z tym przesadzać. Jeżeli więc obawiamy się, że potrawa wyjdzie zbyt pikantna, warto rozważyć wybór słodkiej papryki zamiast ostrej, a pieprz zastąpić kminkiem.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Bogracz po polsku: jak wygląda przepis?
- kilogram wołowiny;
- gulasz węgierski (zawartość dwóch opakowań);
- cebula czerwona - 300 g;
- papryka czerwona;
- papryka żółta
- 4 ząbki czosnku;
- smalec - 100 g;
- kminek;
- litr wody.
Jak przygotować węgierską zupę gulaszową?
- Wołowinę należy opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostatnim krokiem jest pokrojenie mięsa w kostkę (kosteczka ma mieć wymiary ok. 2 × 2 cm).
- Cebulę kroimy w taki sam sposób jak wołowinę (w kostkę), czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Analogicznie trzeba postąpić z papryką czerwoną i żółtą (kosteczka ma mieć wymiary ok. 1 × 1 cm).
- W garnku rozgrzanym tłuszczem w postaci smalcu należy kolejno zrumienić mięso, dodać cebulę, czosnek i paprykę, doprawić kminkiem.
- Do obsmażonych składników pozostaje dolać wodę i gotowy gulasz, zamieszać do momentu, aż się zagotuje, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez mnie więcej godzinę. Po tym czasie mięso ma zrobić się miękkie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.