Przepis na babeczki czekoladowe według Magdy Gessler. W sam raz na rodzinne uroczystości

Jeśli szukacie przepisu na proste i smaczne babeczki na dowolną okazję to dobrze trafiliście. Przedstawiamy babeczki cytrynowe z receptury restauratorki Magdy Gessler. Koniecznie musicie spróbować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Obłędnie czekoladowe babeczki na Dzień Dziecka

Przepis na babeczki czekoladowe jest wzorowany na recepturze na cytrynowe muffinki z książki Magdy Gessler "Kocham gotować". Wypiek robi się naprawdę szybko i łatwo, można bez obaw babeczki robić z dziećmi.

Do babeczek z przepisu Gessler potrzeba tylko kilku składników. Proporcje pozwolą upiec 24 muffinki

Składniki na babeczki czekoladowe:

  • mąka pszenna - 4 szklanki,
  • jogurt naturalny (lub maślanka) - 2 szklanki,
  • masło - kostka,
  • jajka - 4 sztuki,
  • cukier (najlepiej drobny, do wypieków) - półtorej szklanki,
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
  • czekolada (starta na tarce o grubych oczkach) - 5 łyżek,
  • cukier waniliowy - 2 opakowania.

Przygotowanie babeczek z przepisu Magdy Gessler jest bardzo proste. To tylko kilka kroków

Postępuj według poniższej instrukcji:

  1. Wymieszaj jajka z roztopionym masłem i jogurtem naturalnym (lub maślanką);
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru;
  3. Wymieszaj składniki mokre i suche na jednolitą masę. Dodaj tartą (lub posiekaną) czekoladę;
  4. Ponownie wymieszaj całość. Przełóż ciasto do foremek - powinno wystarczyć na 24 babeczki;
  5. Piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Gotowe babeczki możesz oblać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA