Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Obłędnie czekoladowe babeczki na Dzień Dziecka
Przepis na babeczki czekoladowe jest wzorowany na recepturze na cytrynowe muffinki z książki Magdy Gessler "Kocham gotować". Wypiek robi się naprawdę szybko i łatwo, można bez obaw babeczki robić z dziećmi.
Do babeczek z przepisu Gessler potrzeba tylko kilku składników. Proporcje pozwolą upiec 24 muffinki
Składniki na babeczki czekoladowe:
- mąka pszenna - 4 szklanki,
- jogurt naturalny (lub maślanka) - 2 szklanki,
- masło - kostka,
- jajka - 4 sztuki,
- cukier (najlepiej drobny, do wypieków) - półtorej szklanki,
- proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
- czekolada (starta na tarce o grubych oczkach) - 5 łyżek,
- cukier waniliowy - 2 opakowania.
Przygotowanie babeczek z przepisu Magdy Gessler jest bardzo proste. To tylko kilka kroków
Postępuj według poniższej instrukcji:
- Wymieszaj jajka z roztopionym masłem i jogurtem naturalnym (lub maślanką);
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru;
- Wymieszaj składniki mokre i suche na jednolitą masę. Dodaj tartą (lub posiekaną) czekoladę;
- Ponownie wymieszaj całość. Przełóż ciasto do foremek - powinno wystarczyć na 24 babeczki;
- Piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe babeczki możesz oblać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.