Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami
Niemalże każdy z nas uwielbia słodycze i desery. Zajadamy się cukierkami, ciasteczkami i ciastami. Świetnie, jeśli przygotujemy je sami. Idealnym wyborem może być jabłecznik. Przepis pomoże wam w przygotowaniu tego uniwersalnego ciasta. Deser przypadnie do gustu wielu osobom, bo chrupiący spód kontrastuje ze słodkim nadzieniem.
Jabłecznik. Przepis na owocowy deser z cynamonem. Użyj określonych składników
Przygotuj:
- 250 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 3 żółtka,
- 0,5 laski wanilii,
- owoce kardamonu,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 laski cynamonu,
- cytryna,
- 150 g cukru.
Kruszonkę zrobisz z:
- 100 g masła,
- pół laski wanilii,
- 150 g cukru,
- 250 g mąki,
- szczypty cynamonu,
- cukier puder do posypania.
Przepis na jabłecznik. Dzięki tej recepturze ciasto będzie chrupiące
- Masło ucieraj cukrem i jednym żółtkiem.
- Owoce kardamonu rozdrobnij w blenderze. Wraz z miąższem z wanilii dodaj je do masy.
- Dorzuć pozostałe żółtka i wymieszaj wszystko widelcem.
- Do masy dodaj obie mąki i margarynę. Wyrób jednolite i gładkie ciasto. Uformuj z niego wałek i zawiń w folię.
- Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
- Jabłka obierz. Połowę z nich pokrój w drobną kostkę i wymieszaj je z sokiem z cytryny oraz cukrem.
- Drugą połowę owoców poszatkuj i wrzuć do garnka. Dodaj cynamon. Całość duś pod przykryciem. Jabłka w tym czasie powinny zacząć się rozpadać.
- Do owoców dołóż cukier i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec wymieszaj je z jabłkami pokropionymi sokiem z cytryny.
- Zrób kruszonkę z masła, cukru, mąki i cynamonu.
- Ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój je w plastry. Poukładaj je na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Na spód wyłóż jabłka i posyp je kruszonką. Włóż blaszkę do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Jabłecznik oprósz cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.