Jabłecznik. Przepis na chrupiące i owocowe ciasto. Dodatkowy składnik bardzo wzbogaci jego smak

Ciasta idealnie pasują do pogaduch przy kawie. Jak więc zrobić chrupiący jabłecznik? Przepis pomoże wam w tym przedsięwzięciu. Wystarczy tylko odpowiednio połączyć składniki i je upiec.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami

Niemalże każdy z nas uwielbia słodycze i desery. Zajadamy się cukierkami, ciasteczkami i ciastami. Świetnie, jeśli przygotujemy je sami. Idealnym wyborem może być jabłecznik. Przepis pomoże wam w przygotowaniu tego uniwersalnego ciasta. Deser przypadnie do gustu wielu osobom, bo chrupiący spód kontrastuje ze słodkim nadzieniem. 

Jabłecznik. Przepis na owocowy deser z cynamonem. Użyj określonych składników

Przygotuj:

  • 250 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 laski wanilii,
  • owoce kardamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 laski cynamonu,
  • cytryna,
  • 150 g cukru.

Kruszonkę zrobisz z:

  • 100 g masła,
  • pół laski wanilii,
  • 150 g cukru,
  • 250 g mąki,
  • szczypty cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Przepis na jabłecznik. Dzięki tej recepturze ciasto będzie chrupiące

  1. Masło ucieraj cukrem i jednym żółtkiem. 
  2. Owoce kardamonu rozdrobnij w blenderze. Wraz z miąższem z wanilii dodaj je do masy. 
  3. Dorzuć pozostałe żółtka i wymieszaj wszystko widelcem.
  4. Do masy dodaj obie mąki i margarynę. Wyrób jednolite i gładkie ciasto. Uformuj z niego wałek i zawiń w folię. 
  5. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
  6. Jabłka obierz. Połowę z nich pokrój w drobną kostkę i wymieszaj je z sokiem z cytryny oraz cukrem. 
  7. Drugą połowę owoców poszatkuj i wrzuć do garnka. Dodaj cynamon. Całość duś pod przykryciem. Jabłka w tym czasie powinny zacząć się rozpadać. 
  8. Do owoców dołóż cukier i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec wymieszaj je z jabłkami pokropionymi sokiem z cytryny. 
  9. Zrób kruszonkę z masła, cukru, mąki i cynamonu. 
  10. Ciasto wyciągnij z lodówki i pokrój je w plastry. Poukładaj je na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut. 
  11. Na spód wyłóż jabłka i posyp je kruszonką. Włóż blaszkę do piekarnika na kolejne 15 minut. 
  12. Jabłecznik oprósz cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.