Ciasto jogurtowe z jabłkami - prosty przepis dla fanów domowych deserów. Z kilku składników wyczarujesz coś tak pysznego

Domowe ciasto kochają mali i duzi. Zapach unoszący się w domu jest synonimem spokoju i bezpieczeństwa. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby wykonać pyszny deser. Nie musisz mieć wielkich umiejętności cukierniczych i specjalnego sprzętu.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zbliża się weekend, mamy wówczas więcej czasu dla rodziny i bliskich. Po smacznym obiedzie poczęstuj ich swoim ciastem jogurtowym. Zobaczysz, że będą zachwyceni smakiem. Samo przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie kilka minut. A w trakcie pieczenia śmiało możesz wykorzystać czas na posprzątanie po gotowaniu lub przygotować obiad. Do dzieła!

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Składniki:

  • Jabłka (3 sztuki)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Olej (pół szklanki)
  • Mąka pszenna (półtorej szklanki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Cynamon
  • Jogurt naturalny (200ml)

Przygotowanie:

  1. Foremkę, w której będziesz piec ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 170 stopni.
  2. Następnie jajka utrzyj z cukrem. Gdy będą już połączone stopniowo zacznij dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. W ostatnim etapie jogurt i olej. Pamiętaj, że w trakcie dodawania kolejnych składników cały czas musisz mieszać.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj cynamon.
  4. Następnie na wyłożoną papierem foremkę wylej masę jogurtową, a na wierzch posyp jabłka.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min. (do suchego patyczka).

Domowe ciasto posmakuje każdemu. Nie znam osoby, która nie skusi się na pyszny deser. Nasz przepis jest banalnie prosty i wcale nie potrzebujesz wielkich umiejętności, aby oczarować bliskich. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.