Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zbliża się weekend, mamy wówczas więcej czasu dla rodziny i bliskich. Po smacznym obiedzie poczęstuj ich swoim ciastem jogurtowym. Zobaczysz, że będą zachwyceni smakiem. Samo przygotowanie ciasta zajmie ci dosłownie kilka minut. A w trakcie pieczenia śmiało możesz wykorzystać czas na posprzątanie po gotowaniu lub przygotować obiad. Do dzieła!
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!
Składniki:
- Jabłka (3 sztuki)
- Jajka (2 sztuki)
- Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- Olej (pół szklanki)
- Mąka pszenna (półtorej szklanki)
- Cukier (pół szklanki)
- Cynamon
- Jogurt naturalny (200ml)
Przygotowanie:
- Foremkę, w której będziesz piec ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 170 stopni.
- Następnie jajka utrzyj z cukrem. Gdy będą już połączone stopniowo zacznij dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. W ostatnim etapie jogurt i olej. Pamiętaj, że w trakcie dodawania kolejnych składników cały czas musisz mieszać.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj cynamon.
- Następnie na wyłożoną papierem foremkę wylej masę jogurtową, a na wierzch posyp jabłka.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min. (do suchego patyczka).
Domowe ciasto posmakuje każdemu. Nie znam osoby, która nie skusi się na pyszny deser. Nasz przepis jest banalnie prosty i wcale nie potrzebujesz wielkich umiejętności, aby oczarować bliskich. Smacznego!