Ucierane ciasto z rabarbarem. Najpyszniejszy deser wiosny. 5 minut roboty, chwila pieczenia, a smak rewelacja

Ucierane ciasto z rabarbarem to smak wiosennego popołudnia spędzonego w ogrodzie w gronie rodziny. Przepis jest banalny, a samo wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. Gwarantujemy, że tak pysznego ciasta dawno nie jedliście.

Więcej przepisów z wykorzystaniem rabarbaru znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ucierane ciasto z rabarbarem to wspaniała opcja na popołudniowy deser lub ploteczki przy kawie. Wykonanie jest bardzo proste i poradzi sobie z tym nawet cukierniczy nowicjusz. Jeśli masz ochotę na najlepsze wiosenne ciasto, zainspiruj się poniższym przepisem.

Kawa ze śmietankąTych produktów nie łącz z kawą - mogą spowodować nieprzyjemne dolegliwości

Ucierane ciasto z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Ucierane ciasto z rabarbarem - sposób wykonania

  1. Ponieważ ciasto z rabarbarem robi się naprawdę bardzo szybko, na początku pracy nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotuj także formę do pieczenia lub tortownicę i nasmaruj ją masłem.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie zacznij je ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy powstanie jasna i puszysta masa, cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując.
  3. Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sodę i całość wymieszaj. 
  4. Do ubitych jajek z cukrem stopniowo dodawaj wymieszaną mąkę. Dodawaj ją w 3-4 partiach, dokładnie miksując każdą z nich. 
  5. Umyte i osuszone łodygo rabarbaru pokrój w ok. 2 cm kawałki.
  6. Ciasto ostrożnie wlej do przygotowanej formy. Na wierzch wyłóż kawałki rabarbaru i posyp je cynamonem. Następnie włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut, aż zacznie się apetycznie rumienić. Po ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Aperol Spritz to drink, który doskonale powinni znać wszyscy wielbiciele włoskiej kuchni.Aperol Spritz - przepis. Wypróbuj dwie wersje i wybierz ulubioną

Prawdą jest, że najlepsze ciasta to te najprostsze - a nic tak nie smakuje wiosną jak domowy ucieraniec z rabarbarem. Zbliża się weekend, koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe ciasto. 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: