Więcej przepisów na przysmaki z dawnych lat znajdziesz na nasze stronie głównej Gazeta.pl
Kluski leniwe, często nazywane też pierogami leniwymi to chyba najprostsza rzecz, jaką można przygotować na obiad. Przepis na kluski leniwe jest bardzo łatwy, warto jednak zadbać o odpowiedni twaróg. Najlepsze leniwe wychodzą na tłustym twarogu - takie smakują jak dawno temu u babci.
Kluski leniwe - przepis
Składniki:
- 300 g tłustego twarogu
- 0,5 szklanki mąki pszennej niskiego typu
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- sól do smaku
- do podania: masło z bułką tartą, cynamon, ulubiona konfitura
Kluski leniwe - sposób wykonania:
- Twaróg przełóż do miski i dokładnie rozgnieć go widelcem. Możesz także zmielić go w maszynce. Następnie dodaj jako oraz sól i całość wymieszaj.
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj twaróg z jajkiem i zacznij zagniatać ciasto.
- Kiedy ciasto na leniwe będzie już dość zwarte i elastyczne, podziel je na części i z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie odcinaj kluseczki w kształcie rombów, używając ostrego noża.
- W szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny masła lub oleju. Wrzucaj kluseczki partiami, delikatnie mieszając, by nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez minutę, gdyż leniwe mają tendencję do rozgotowywania.
- Gotowe kluseczki wyjmij na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z bułką tartą podsmażoną na maśle lub oprósz je cynamonem.
Kluski leniwe przygotowane w ten sposób to idealny pomysł na rodzinny obiad lub smakowity podwieczorek. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a jednocześnie łatwego w przygotowaniu i łaskawego dla portfela, koniecznie wypróbuj przepis na kluski leniwe.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.