Jak upiec bardzo puszyste oponki z serem? Przepis, który prezentujemy, pokaże wam krok po kroku, na co zwrócić uwagę. Dzięki niemu wasz wypiek będzie smaczny i szybko zniknie z talerza.
Silar, Wikimedia Commons
REKLAMA
REKLAMA
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty
Oponki z białym serem to prosty i zarazem bardzo ciekawy wypiek. Odpowiednio dobrane składniki i tradycyjny sposób obróbki termicznej sprawiają, że jest on miękki i rozpływa się w ustach. Podczas smażenia deser rośnie, dzięki czemu będziemy mogli zajadać się dużymi donutami. Jak więc dobrze przygotować oponki serowe? Przepis wam w tym pomoże. Przygotujcie się na wygniatanie ciasta i wykrawanie okręgów.
Oponki serowe - przepis na deser z twarożkiem. Składniki na wypiek są dostępne w sklepach
Przygotuj:
500 g białego sera półtłustego,
500 g mąki pszennej (może też być owsiana, ryżowa lub orkiszowa),
100 g cukru,
4 żółtka,
450 ml kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
łyżeczkę sody oczyszczonej,
łyżeczkę octu,
tłuszcz do smażenia,
kieliszek spirytusu,
cukier puder.
Przepis na oponki serowe. Przygotowanie deseru może być ciekawym doświadczeniem
Twaróg przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij widelcem. Połącz go z mąką, cukrami, żółtkami, śmietaną oraz sodą i zagnieć ciasto.
Masę rozwałkuj na placek o grubości centymetra.
Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Z ich środków wykrój mniejsze okręgi. Możesz zrobić to za pomocą nakrętki.
Tłuszcz wymieszaj ze spirytusem i dobrze rozgrzej. Oponki serowe smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowy deser odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.