Oponki serowe. Przepis na domowy deser z dodatkiem twarogu. Wyjdzie niesamowicie puszysty

Jak upiec bardzo puszyste oponki z serem? Przepis, który prezentujemy, pokaże wam krok po kroku, na co zwrócić uwagę. Dzięki niemu wasz wypiek będzie smaczny i szybko zniknie z talerza.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty

Oponki z białym serem to prosty i zarazem bardzo ciekawy wypiek. Odpowiednio dobrane składniki i tradycyjny sposób obróbki termicznej sprawiają, że jest on miękki i rozpływa się w ustach. Podczas smażenia deser rośnie, dzięki czemu będziemy mogli zajadać się dużymi donutami. Jak więc dobrze przygotować oponki serowe? Przepis wam w tym pomoże. Przygotujcie się na wygniatanie ciasta i wykrawanie okręgów. 

Oponki serowe - przepis na deser z twarożkiem. Składniki na wypiek są dostępne w sklepach

Przygotuj:

  • 500 g białego sera półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej (może też być owsiana, ryżowa lub orkiszowa),
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 450 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • łyżeczkę octu,
  • tłuszcz do smażenia,
  • kieliszek spirytusu,
  • cukier puder.

Przepis na oponki serowe. Przygotowanie deseru może być ciekawym doświadczeniem

  1. Twaróg przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij widelcem. Połącz go z mąką, cukrami, żółtkami, śmietaną oraz sodą i zagnieć ciasto. 
  2. Masę rozwałkuj na placek o grubości centymetra.
  3. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Z ich środków wykrój mniejsze okręgi. Możesz zrobić to za pomocą nakrętki.
  4. Tłuszcz wymieszaj ze spirytusem i dobrze rozgrzej. Oponki serowe smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowy deser odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA