Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty
Oponki z białym serem to prosty i zarazem bardzo ciekawy wypiek. Odpowiednio dobrane składniki i tradycyjny sposób obróbki termicznej sprawiają, że jest on miękki i rozpływa się w ustach. Podczas smażenia deser rośnie, dzięki czemu będziemy mogli zajadać się dużymi donutami. Jak więc dobrze przygotować oponki serowe? Przepis wam w tym pomoże. Przygotujcie się na wygniatanie ciasta i wykrawanie okręgów.
Kluski leniwe - przepis.. Żeby były mięciutkie, użyj odpowiedniego sera
Oponki serowe - przepis na deser z twarożkiem. Składniki na wypiek są dostępne w sklepach
Przygotuj:
- 500 g białego sera półtłustego,
- 500 g mąki pszennej (może też być owsiana, ryżowa lub orkiszowa),
- 100 g cukru,
- 4 żółtka,
- 450 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- łyżeczkę octu,
- tłuszcz do smażenia,
- kieliszek spirytusu,
- cukier puder.
Ucierane ciasto z rabarbarem, czyli najpyszniejszy deser wiosny. 5 minut pracy
Przepis na oponki serowe. Przygotowanie deseru może być ciekawym doświadczeniem
- Twaróg przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij widelcem. Połącz go z mąką, cukrami, żółtkami, śmietaną oraz sodą i zagnieć ciasto.
- Masę rozwałkuj na placek o grubości centymetra.
- Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Z ich środków wykrój mniejsze okręgi. Możesz zrobić to za pomocą nakrętki.
- Tłuszcz wymieszaj ze spirytusem i dobrze rozgrzej. Oponki serowe smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowy deser odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc