Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Klasyczny polski obiad składa się z kotletów schabowych, ziemniaków i mizerii. Surówka z ogórków jest bardzo prosta do wykonania i nie potrzeba do niej wielu składników. Dla odmiany proponujemy węgierski przepis na mizerię. Jest równie prosta w wykonaniu, ale bardziej aromatyczna.
Przepis na mizerię węgierską wymaga tylko kilku składników. Ważne są przyprawy
Do przygotowania mizerii po węgiersku potrzebujesz:
- ogórków - pół kilograma gruntowych lub 2 szklarniowych,
- papryki (słodkiej),
- cebuli - jednej dużej lub dwóch małych,
- octu (jabłkowego bądź winnego) lub soku cytrynowego - 3 łyżek,
- czosnku - 2 ząbków,
- przypraw - soli, pieprzu, papryki w proszku (słodkiej i chili).
Przyrządzenie mizerii z przepisu węgierskiego jest bardzo podobne do polskiej wersji
Wykonanie mizerii składa się z następujących etapów:
- Ogórki i cebulę obierz oraz bardzo cienko pokrój;
- Zasyp warzywa solą i zostaw na ok. pół godziny;
- Odciśnij wodę z warzyw i wlej ją do osobnej miseczki;
- Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a czosnek przeciśnij przez praskę;
- Wymieszaj wodę z przyprawami, octem (sokiem cytrynowym) i czosnkiem;
- Połącz sos z ogórkami, cebulą i papryką. Wymieszaj dokładnie;
- Schłódź mizerię w lodówce przez około pół godziny;
- Podawaj posypaną słodką papryką w proszku.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.