Węgierska mizeria - przepis na aromatyczną wersję znanej klasyki. Urozmaici niemal każdy obiad

Węgierska mizeria jest to przepis na surówkę prostą i szybką do zrobienia, ale nieco bardziej aromatyczną od klasycznej, dobrze znanej wersji. Koniecznie ją wypróbujcie przy następnym obiedzie. Nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Klasyczny polski obiad składa się z kotletów schabowych, ziemniaków i mizerii. Surówka z ogórków jest bardzo prosta do wykonania i nie potrzeba do niej wielu składników. Dla odmiany proponujemy węgierski przepis na mizerię. Jest równie prosta w wykonaniu, ale bardziej aromatyczna.

Przepis na mizerię węgierską wymaga tylko kilku składników. Ważne są przyprawy

Do przygotowania mizerii po węgiersku potrzebujesz:

  • ogórków - pół kilograma gruntowych lub 2 szklarniowych,
  • papryki (słodkiej),
  • cebuli - jednej dużej lub dwóch małych,
  • octu (jabłkowego bądź winnego) lub soku cytrynowego - 3 łyżek,
  • czosnku - 2 ząbków,
  • przypraw - soli, pieprzu, papryki w proszku (słodkiej i chili).

Przyrządzenie mizerii z przepisu węgierskiego jest bardzo podobne do polskiej wersji

Wykonanie mizerii składa się z następujących etapów:

  1. Ogórki i cebulę obierz oraz bardzo cienko pokrój;
  2. Zasyp warzywa solą i zostaw na ok. pół godziny;
  3. Odciśnij wodę z warzyw i wlej ją do osobnej miseczki;
  4. Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a czosnek przeciśnij przez praskę;
  5. Wymieszaj wodę z przyprawami, octem (sokiem cytrynowym) i czosnkiem;
  6. Połącz sos z ogórkami, cebulą i papryką. Wymieszaj dokładnie;
  7. Schłódź mizerię w lodówce przez około pół godziny;
  8. Podawaj posypaną słodką papryką w proszku.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: