Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Częstym zielonym dodatkiem do zdrowych sałatek jest kapusta pekińska. To warzywo ma o wiele więcej zastosowań w kuchni, niż można przypuszczać. Sprawdź ciekawe przepisy z tym smacznym warzywem i przygotuj tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu.
Wśród najpopularniejszych przepisów z kapustą pekińską są oczywiście surówki. To smaczny dodatek do dań mięsnych, obiadów jarskich, ale też świetna przystawka na grilla. Wystarczaj kilka prostych produktów, by ją przygotować a efekt jest wyśmienity! Przepis na tradycyjną sałatkę z kapustą pekińską znajdziesz w naszym artykule: Surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdzone przepisy.
Do mniej popularnych przepisów z kapustą pekińską należą Spring rollsy, czyli smaczna przekąska, która składa się z wypełnionego świeżymi warzywami papieru ryżowego z ulubionymi dodatkami np. smażonym mięsem, krewetkami, rybą lub grzybami.
Kolejną ciekawą recepturą z kapustą pekińską są zupy! Wystarczy dodać twardsze, zewnętrzne liście kapusty do ulubionego bulionu, by uzyskać ciekawy smak. Nieco mniej popularnym, lecz równie smacznym przepisem jest zupa krem z kapusty pekińskiej. Należy ugotować kapustę z innymi warzywami, podlać bulionem, a następnie zblendować na gładką masę i gotowe!
Do dosyć rzadko stosowanych przepisów należą kotleciki mielone z kapustą pekińską i innymi warzywami. By je przygotować, wystarczy dodać do mięsa poszatkowaną kapustę i inne ulubione warzyw np. marchew czy cebulę. Taki dodatek wzbogaci danie i sprawi, że kotlety będą soczyste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.