• Link został skopiowany

Kapusta pekińska - przepisy na surówki i nie tylko. Co można przygotować z chrupiących liści?

Kapusta pekińska to przepis na wiele smacznych dań. Najczęściej jest dodatkiem do sałatek i surówek, jednak świetnie podkreśli smak innych posiłków. Sprawdź, do czego dodać chrupiące, zielone liście i zaskocz swoich bliskich pysznym, aromatycznym i zdrowym obiadem.
Surówka z kapusty pekińskiej. Zdjęcie ilustracyjne
Afanasieva/shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Częstym zielonym dodatkiem do zdrowych sałatek jest kapusta pekińska. To warzywo ma o wiele więcej zastosowań w kuchni, niż można przypuszczać. Sprawdź ciekawe przepisy z tym smacznym warzywem i przygotuj tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu. 

Kapusta pekińska - ciekawy dodatek do wielu dań

Wśród najpopularniejszych przepisów z kapustą pekińską są oczywiście surówki. To smaczny dodatek do dań mięsnych, obiadów jarskich, ale też świetna przystawka na grilla. Wystarczaj kilka prostych produktów, by ją przygotować a efekt jest wyśmienity! Przepis na tradycyjną sałatkę z kapustą pekińską znajdziesz w naszym artykule: Surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdzone przepisy

Do mniej popularnych przepisów z kapustą pekińską należą Spring rollsy, czyli smaczna przekąska, która składa się z wypełnionego świeżymi warzywami papieru ryżowego z ulubionymi dodatkami np. smażonym mięsem, krewetkami, rybą lub grzybami. 

Kolejną ciekawą recepturą z kapustą pekińską są zupy! Wystarczy dodać twardsze, zewnętrzne liście kapusty do ulubionego bulionu, by uzyskać ciekawy smak. Nieco mniej popularnym, lecz równie smacznym przepisem jest zupa krem z kapusty pekińskiej. Należy ugotować kapustę z innymi warzywami, podlać bulionem, a następnie zblendować na gładką masę i gotowe!

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Kapusta pekińska - przepisy na nietypowe danie

Do dosyć rzadko stosowanych przepisów należą kotleciki mielone z kapustą pekińską i innymi warzywami. By je przygotować, wystarczy dodać do mięsa poszatkowaną kapustę i inne ulubione warzyw np. marchew czy cebulę. Taki dodatek wzbogaci danie i sprawi, że kotlety będą soczyste. 

Składniki:

  • 100 g kapusty pekińskiej,
  • 300 g mielonego mięsa,
  • różyczki kalafiora,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni,
  • łyżeczka kminku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podgotowania kalafiora, a następnie lekko rozgniatamy go widelcem.
  2. Kapustę drobno szatkujemy i łączymy z mięsem, jajkiem, bułką, pestkami dyni i przyprawami.
  3. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: