Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Tak dobre, że na pewno trafi do waszego topu deserów

Ciasta z owocami to desery, które najbardziej kojarzą się z wiosną i z latem, choć oczywiście można robić je przez cały rok. Jednym z takich deserów jest ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Wiadomo, że najlepiej będzie smakować ze świeżymi, ale wcale nie straci na jakości, jeśli upieczecie je z owocami z puszki. Jest cudownie puszyste i z pewnością szybko zniknie z blaszki.

Więcej przepisów na domowe desery znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami powinniście upiec, jeśli jesteście miłośnikami ciast z owocami. Jego zaletą jest to, że możecie je zrobić kiedy tylko chcecie. Latem wykorzystajcie świeże brzoskwinie, które są słodkie i soczyste, a w pozostałych porach roku sięgnijcie po brzoskwinie z puszki. Ciasto jest puszyste i przyjemnie wilgotne, a smakuje tak dobrze, że na pewno zagości w gronie waszych ulubionych. Poniżej znajdziecie przepis, który jest szybki i prosty.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - hit lata

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 4 brzoskwinie (lub jedna puszka)
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania ciasta

Jak przygotować rabarbar do ciasta i co z niego przygotować? Oto garść inspiracji i poradUcierane ciasto z rabarbarem, czyli najpyszniejszy deser wiosny. 5 minut pracy

Sposób przygotowania:

Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy z ognia i studzimy. Brzoskwinie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy je na jeszcze mniejsze kawałki. Jeżeli korzystacie z brzoskwiń z puszki, odsączcie je z zalewy i również pokrójcie w kostkę.

W osobnej misce umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt i aromat waniliowy. 

Składniki mieszamy, aż się połączą (można użyć do tego robota kuchennego). Następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło i cały czas mieszamy. 

ciasto jogurtoweCiasto jogurtowe z jabłkami prosty przepis dla fanów domowych deserów

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oprószamy ciasto jogurtowe z brzoskwiniami cukrem pudrem.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: