Więcej przepisów na domowe desery znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami powinniście upiec, jeśli jesteście miłośnikami ciast z owocami. Jego zaletą jest to, że możecie je zrobić kiedy tylko chcecie. Latem wykorzystajcie świeże brzoskwinie, które są słodkie i soczyste, a w pozostałych porach roku sięgnijcie po brzoskwinie z puszki. Ciasto jest puszyste i przyjemnie wilgotne, a smakuje tak dobrze, że na pewno zagości w gronie waszych ulubionych. Poniżej znajdziecie przepis, który jest szybki i prosty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy z ognia i studzimy. Brzoskwinie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy je na jeszcze mniejsze kawałki. Jeżeli korzystacie z brzoskwiń z puszki, odsączcie je z zalewy i również pokrójcie w kostkę.
W osobnej misce umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt i aromat waniliowy.
Składniki mieszamy, aż się połączą (można użyć do tego robota kuchennego). Następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło i cały czas mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oprószamy ciasto jogurtowe z brzoskwiniami cukrem pudrem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.