Przepis na placki ziemniaczane dla fanów tradycyjnych smaków. Łatwy trik sprawi, że będą chrupiące

Placki ziemniaczane to chyba najsmaczniejsza rzecz, jaką można przygotować z tego smakowitego warzywa. Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale dziś zdradzimy ci sekret ich idealnego smaku. Chcesz, żeby były delikatne i chrupiące? Dzięki naszemu trikowi zapewnisz sobie sukces.

Więcej przepisów na smaczne dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chyba nie znam osoby, która na pytanie: "czy lubisz placki ziemniaczane", odpowiedziałaby "nie, fuj". Prawda jest taka, że placki ziemniaczane kochamy wszyscy, choć miłośnicy dzielą się na dwa obozy - placuszki na słodko z cukrem i ze śmietaną, oraz placki wytrawne z solą albo gulaszem. Jedno jest pewne - idealnie przyrządzone placki smakują wyśmienicie zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale muszą być chrupiące. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane, żeby skradły serce każdemu smakoszowi prostej kuchni? Łatwy trik zapewni kulinarny sukces - wystraczy porządnie odcisnąć starte ziemniaki.

Chłodnik z ogórkówChłodnik ogórkowy - przepis na błyskawiczną zupę, gdy za oknem upał

Przepis na placki ziemniaczane - poznaj idealny przepis

  • 0,5 kg ziemniaków mączystej odmiany
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • pół cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane - sposób wykonania

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Umieść je w sporej misce i odstaw na 15 minut, by zdążyła wytworzyć się skrobia.
  2. Po 15 minutach porządnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru płynu - im mocniej je odciśniesz, tym bardziej będą chrupiące. Nie będą się wówczas przypalać i chłonąć tłuszczu podczas smażenia. Do tego warto wykorzystać gazę lub drobne sito. To cały sekret smakowitych i chrupiących placków.
  3. Następnie dodaj startą cebulę, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być dość gęsta.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Ważne jest, by olej był naprawdę gorący, wówczas placki będą chrupiące i nie wchłoną niepotrzebnie tłuszczu. Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcję ciasta. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron ok. 3 minut.
  5. Placki po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem i śmietaną, lub z sosem grzybowym lub gulaszem

Noc Muzeów 2022. Fabryka Czekolady E.Wedel zaprasza na wirtualny spacerNoc Muzeów 2022. Przejdź się na wirtualny spacer po Fabryce E. Wedel gdziekolwiek jesteś

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o: