Przepis na placki ziemniaczane dla fanów tradycyjnych smaków. Łatwy trik sprawi, że będą chrupiące

Placki ziemniaczane to chyba najsmaczniejsza rzecz, jaką można przygotować z tego smakowitego warzywa. Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale dziś zdradzimy ci sekret ich idealnego smaku. Chcesz, żeby były delikatne i chrupiące? Dzięki naszemu trikowi zapewnisz sobie sukces.

Więcej przepisów na smaczne dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chyba nie znam osoby, która na pytanie: "czy lubisz placki ziemniaczane", odpowiedziałaby "nie, fuj". Prawda jest taka, że placki ziemniaczane kochamy wszyscy, choć miłośnicy dzielą się na dwa obozy - placuszki na słodko z cukrem i ze śmietaną, oraz placki wytrawne z solą albo gulaszem. Jedno jest pewne - idealnie przyrządzone placki smakują wyśmienicie zarówno w wersji na słodko, jak i na słono, ale muszą być chrupiące. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane, żeby skradły serce każdemu smakoszowi prostej kuchni? Łatwy trik zapewni kulinarny sukces - wystraczy porządnie odcisnąć starte ziemniaki.

Przepis na placki ziemniaczane - poznaj idealny przepis

  • 0,5 kg ziemniaków mączystej odmiany
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • pół cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane - sposób wykonania

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Umieść je w sporej misce i odstaw na 15 minut, by zdążyła wytworzyć się skrobia.
  2. Po 15 minutach porządnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru płynu - im mocniej je odciśniesz, tym bardziej będą chrupiące. Nie będą się wówczas przypalać i chłonąć tłuszczu podczas smażenia. Do tego warto wykorzystać gazę lub drobne sito. To cały sekret smakowitych i chrupiących placków.
  3. Następnie dodaj startą cebulę, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być dość gęsta.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Ważne jest, by olej był naprawdę gorący, wówczas placki będą chrupiące i nie wchłoną niepotrzebnie tłuszczu. Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcję ciasta. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron ok. 3 minut.
  5. Placki po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem i śmietaną, lub z sosem grzybowym lub gulaszem

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.