Najlepszy deser na każdą okazję. Szarlotka - przepis na dużą blachę

Ciasto, które pasuje na każdą okazję i na pewno szybko zniknie ze stołu? Szarlotka! Jak ją upiec, by wyszła pyszna, aromatyczna i wręcz rozpływała się w ustrach. Szarlotka - przepis na dużą blachę, zapraszamy.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Szarlotka należy do tych ciast, które można przygotować o każdej porze roku. Wiosną, gdy robi się coraz cieplej, jedną z najlepszych propozycji jest podanie jej z lodami. To jeden z tych deserów, które wprost rozpływają się w ustach! Mamy dla was przepis na dużą blachę, bo dobrze wiemy, że trudno się obejść bez dokładki.

Szarlotka - przepis na dużą blachę

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 200 g zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić szarlotkę na dużą blachę?

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cukier, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Robimy to dość szybko, do roztarcia masła i wymieszania składników. Następnie ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy je na plasterki lub w kostkę. Wrzucamy je do rozgrzanego garnuszka, dodajemy cukier oraz cynamon. Smażymy, mieszając co trochę, jabłka powinny się ładnie skarmelizować i zmięknąć, ale nie rozpadać do końca. Czynność powinna trwać 5-7 minut.

Po przygotowaniu nadzienia wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie części, większą i mniejszą. Dużą blachę (30x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wykładamy na spód - wyklejamy nim równomiernie całe dno formy. Na to wykładamy nadzienie jabłkowe. Drugą kulę ciasta ścieramy na tarce o największych oczkach i rozsypujemy na warstwie jabłek.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około godzinę, aż ciasto od spodu i na wierzchu ładnie się zrumieni.

Tak przygotowaną szarlotkę podajemy na ciepło lub na zimno. Jeśli wybieramy sposób na ciepło, przygotujmy lody waniliowe i na ukrojony kawałek ciasta nałóżmy gałkę. Szarlotkę na zimno można posypać cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.