Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Szarlotka należy do tych ciast, które można przygotować o każdej porze roku. Wiosną, gdy robi się coraz cieplej, jedną z najlepszych propozycji jest podanie jej z lodami. To jeden z tych deserów, które wprost rozpływają się w ustach! Mamy dla was przepis na dużą blachę, bo dobrze wiemy, że trudno się obejść bez dokładki.
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie:
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cukier, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Robimy to dość szybko, do roztarcia masła i wymieszania składników. Następnie ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy je na plasterki lub w kostkę. Wrzucamy je do rozgrzanego garnuszka, dodajemy cukier oraz cynamon. Smażymy, mieszając co trochę, jabłka powinny się ładnie skarmelizować i zmięknąć, ale nie rozpadać do końca. Czynność powinna trwać 5-7 minut.
Po przygotowaniu nadzienia wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie części, większą i mniejszą. Dużą blachę (30x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wykładamy na spód - wyklejamy nim równomiernie całe dno formy. Na to wykładamy nadzienie jabłkowe. Drugą kulę ciasta ścieramy na tarce o największych oczkach i rozsypujemy na warstwie jabłek.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około godzinę, aż ciasto od spodu i na wierzchu ładnie się zrumieni.
Tak przygotowaną szarlotkę podajemy na ciepło lub na zimno. Jeśli wybieramy sposób na ciepło, przygotujmy lody waniliowe i na ukrojony kawałek ciasta nałóżmy gałkę. Szarlotkę na zimno można posypać cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.