Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku

Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą. Zazwyczaj podaje się ją na ciepło, serwuje jako przystawkę lub dodatek do innych potraw.

Focaccia to ciasto, na które przepis można łatwo modyfikować w zależności od tego, czy ma być bardziej wyrośnięte i puszyste, czy też cieńsze i bardziej chrupiące. W tym pierwszym wypadku należy rozwałkować je na kształt niewielkiego koła. W tym drugim - wyłożyć je na blachę do pieczenia o wymiarach 26 × 30 cm.

Zobacz wideo Focaccia - przepis

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Foccacia - przepis na włoską przystawkę. Lista składników

  • 10 g świeżych drożdży;
  • 150 ml ciepłej wody;
  • 250 g mąki;
  • łyżeczka soli;
  • oliwa z oliwek;
  • garść zielonych oliwek;
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej;
  • rozmaryn/tymianek/oregano (kwestia wyboru).

FocacciaFocaccia - przepis na przysmak prosto z Włoch. Dwa dodatki zaczarują to danie

Jak przygotować focaccię? Przepis krok po kroku

  1. Pokruszone drożdże umieść w kubku, dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru oraz dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut tak, aby wyrosły.
  2. Przesianą do miski mąkę połącz z zawartością łyżeczki soli oraz łyżką oliwy z oliwek. Po dodaniu drożdży oraz reszty ciepłej wody wszystkie składniki umieszczone w misce wymieszaj dokładnie za pomocą drewnianej łyżki i uformuj w kształt kuli. Powstałe w ten sposób ciasto wyłóż na posypany mąką blat. Wyrabiaj je przez 15 minut. Po tym czasie powinno uzyskać odpowiednią konsystencję - gładką i elastyczną.
  3. Na stole rozsmaruj zawartość łyżki oliwy, wyłóż na nim ciasto i rozwałkuj je na placek o średnicy około 30 cm. Blachę do pieczenia również natłuść oliwą i połóż na nią rozwałkowane ciasto. Przykryj je przeźroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas potrzebny na to wynosi półtorej godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto posyp solą morską i wybranymi ziołami, umieść w nim oliwki posmarowane zawartością dwóch łyżek oliwy. Odstaw je ponownie na godzinę, w której czasie musi jeszcze urosnąć. Następnie umieść je w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C i piecz przez 15 - 20 minut. Focaccia będzie gotowa do spożycia, gdy uzyska złoty kolor. Pieczywo podawaj skropione oliwą.

Focaccia z rozmarynemFocaccia z rozmarynem

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: