Carbonara ze szparagami. Przepis na lekkie i pyszne danie z makaronem. Blogerka zdradza sekret smaku

Carbonara ze szparagami to przepis na idealny letni obiad. Danie jest lekki smaczne i zdrowe, dzięki dodatkowi zielonych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany. Przepis poleca blogerka kulinarna Plate By Kate.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Maj to sezon na wiele pysznych warzyw i owoców. Szparagi są jednym z najbardziej porządnych i lubianych produktów w tym okresie. Można przygotować je na wiele ciekawych i smacznych sposobów, jednak w połączeniu z makaronem tworzą niezwykle smaczny duet. Polecamy przepis od blogerki plate by Kate, która jest autorką tego pysznego przepisu.

Carbonara ze szparagami -  lekkie danie z makaronem

Jednym z najpopularniejszych makaronów jest carbonara. Tradycyjnie przygotowuje się ją z żółtek i sera - śmietanka którą wiele osób używa jako zamiennika, sprawia, że powstaje zupełnie inne danie. Ciekawą i smaczną odsłoną tego klasycznego dania będzie dodatek szparagów. Pyszne zielone warzywo nada wiosennego akcentu i sprawi, że danie nabierze wyrazu i wyjątkowego smaku. Carbonara ze szparagami to danie proste, choć przygotowanie wymaga nieco skupienia, spokoju i wyczucia. Warto także wspomnieć o patencie z wodą, który zapewni aromat i bogaty smak dania. 

Zobacz wideo Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce

Carbonara ze szparagami - przepis Plate By Kate

Składniki: 

  • 160 g makaronu tagliatelle,
  • 200 g szparagów,
  • 80 g boczku wędzonego,
  • 4 jajka,
  • 30 g parmezanu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia boczku w cienkie paseczki.
  2. Szparagi myjemy i pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki, zachowując główki.
  3. Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie łączymy ze starty parmezanem. 
  4. Boczek podsmażamy na suchej patelni do uzyskania złocistej, chrupiącej konsystencji. Ściągamy z patelni i odkładamy. 
  5. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu. 
  6. Na patelnie wrzucamy pokrojone szparagi, smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajmy zachowaną wodę z makaronu i gotujemy przez kolejne 5 minut. 
  7. Odcedzony makaron przekładamy do garnka i dodajemy do niego szparagi wraz z wodą. Dodajemy podsmażony boczek oraz jajka z parmezanem. Całość energicznie mieszamy, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Podgrzewamy na małym ogniu i  cały czas mieszamy. 
  8. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i dodatkową porcją parmezanu

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: