Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Maj to sezon na wiele pysznych warzyw i owoców. Szparagi są jednym z najbardziej porządnych i lubianych produktów w tym okresie. Można przygotować je na wiele ciekawych i smacznych sposobów, jednak w połączeniu z makaronem tworzą niezwykle smaczny duet. Polecamy przepis od blogerki plate by Kate, która jest autorką tego pysznego przepisu.
Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Przygotujesz z nich smaczny obiad
Carbonara ze szparagami - lekkie danie z makaronem
Jednym z najpopularniejszych makaronów jest carbonara. Tradycyjnie przygotowuje się ją z żółtek i sera - śmietanka którą wiele osób używa jako zamiennika, sprawia, że powstaje zupełnie inne danie. Ciekawą i smaczną odsłoną tego klasycznego dania będzie dodatek szparagów. Pyszne zielone warzywo nada wiosennego akcentu i sprawi, że danie nabierze wyrazu i wyjątkowego smaku. Carbonara ze szparagami to danie proste, choć przygotowanie wymaga nieco skupienia, spokoju i wyczucia. Warto także wspomnieć o patencie z wodą, który zapewni aromat i bogaty smak dania.
Zobacz wideo
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce
Carbonara ze szparagami - przepis Plate By Kate
Składniki:
- 160 g makaronu tagliatelle,
- 200 g szparagów,
- 80 g boczku wędzonego,
- 4 jajka,
- 30 g parmezanu,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokrojenia boczku w cienkie paseczki.
- Szparagi myjemy i pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki, zachowując główki.
- Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie łączymy ze starty parmezanem.
- Boczek podsmażamy na suchej patelni do uzyskania złocistej, chrupiącej konsystencji. Ściągamy z patelni i odkładamy.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.
- Na patelnie wrzucamy pokrojone szparagi, smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajmy zachowaną wodę z makaronu i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Odcedzony makaron przekładamy do garnka i dodajemy do niego szparagi wraz z wodą. Dodajemy podsmażony boczek oraz jajka z parmezanem. Całość energicznie mieszamy, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy.
- Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i dodatkową porcją parmezanu.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc