Więcej przepisów na dania z młodą kapustą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na młodą kapustę w pełni, do woli więc możemy się cieszyć daniami z tym uwielbianym warzywem. Jeśli mowa o najlepszej wiosennej zupie, od razu przychodzi nam na myśl kapuśniak z młodą kapustą. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na tę zupę, ale wzbogacony o pewien dodatek, który z pewnością może zaskoczyć. Białe wytrawne wino naprawdę dobrze pasuje do dań z kapusty, a dodane do wiosennego kapuśniaku wspaniale podkręci smak i sprawi, że danie będzie smakowało jak w restauracji.
Kapuśniak z młodej kapusty - przepis
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- ok. 1,5 - 2 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
- 300 g młodych ziemniaków
- 300 g chudej kiełbasy
- 2 małe marchewki
- 1 większa cebula
- ok. 100 ml białego wytrawnego wina
- olej roślinny
- koperek
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płaska łyżeczka cząbru
- opcjonalnie: łyżka mąki do zasmażki
Kapuśniak z młodej kapusty - sposób wykonania
- Młode ziemniaczki porządnie oczyść i opłucz z zabrudzeń. Jeśli jednak mają grubsze łupiny - po prostu je obierz. Obierz także marchewki i cebulę. Kapustę z kolei dość drobno poszatkuj a kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę.
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kiełbasę. Duś przez 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i starta marchewkę. Kiedy całość się podsmaży, dodaj kapustę, sól, pieprz i cząber.
- Do podsmażanych składników wlej wino i smaż jeszcze przez chwilę, aż alkohol nieco odparuje. Następnie wlej zagotowany bulion, dodaj ziele i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodaj posiekany koperek.
- Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelnię dodaj łyżkę mąki i kiedy zacznie brązowieć, wlej 2 łyżki oleju i zacznij energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Następnie stopniowo wlej pół szklanki czystego wywaru. Gdy całość zgęstnieje, dodaj zasmażkę do garnka z zupą i całość wymieszaj.
Kapuśniak z młodej kapusty świetnie sprawdzi się jako szybki obiad, gdy za oknem piękna pogoda, a tobie nie chce się poświęcać czasu na długie gotowanie. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.