Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z najsmaczniejszych zup, jakimi możemy cieszyć się wiosną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że istnieje łatwy sposób, by podkręcić smak tej zupy i nadać jej nieco zadziorności i wytrawnej nuty. Chodzi o odrobinę białego wina.

Więcej przepisów na dania z młodą kapustą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na młodą kapustę w pełni, do woli więc możemy się cieszyć daniami z tym uwielbianym warzywem. Jeśli mowa o najlepszej wiosennej zupie, od razu przychodzi nam na myśl kapuśniak z młodą kapustą. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na tę zupę, ale wzbogacony o pewien dodatek, który z pewnością może zaskoczyć. Białe wytrawne wino naprawdę dobrze pasuje do dań z kapusty, a dodane do wiosennego kapuśniaku wspaniale podkręci smak i sprawi, że danie będzie smakowało jak w restauracji.

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • ok. 1,5 - 2 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 300 g chudej kiełbasy
  • 2 małe marchewki
  • 1 większa cebula
  • ok. 100 ml białego wytrawnego wina
  • olej roślinny
  • koperek
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płaska łyżeczka cząbru
  • opcjonalnie: łyżka mąki do zasmażki

Kapuśniak z młodej kapusty - sposób wykonania

  1. Młode ziemniaczki porządnie oczyść i opłucz z zabrudzeń. Jeśli jednak mają grubsze łupiny - po prostu je obierz. Obierz także marchewki i cebulę. Kapustę z kolei dość drobno poszatkuj a kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę.
  2. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kiełbasę. Duś przez 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i starta marchewkę. Kiedy całość się podsmaży, dodaj kapustę, sól, pieprz i cząber. 
  3. Do podsmażanych składników wlej wino i smaż jeszcze przez chwilę, aż alkohol nieco odparuje. Następnie wlej zagotowany bulion, dodaj ziele i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodaj posiekany koperek.
  4. Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelnię dodaj łyżkę mąki i kiedy zacznie brązowieć, wlej 2 łyżki oleju i zacznij energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Następnie stopniowo wlej pół szklanki czystego wywaru. Gdy całość zgęstnieje, dodaj zasmażkę do garnka z zupą i całość wymieszaj.

Kapuśniak z młodej kapusty świetnie sprawdzi się jako szybki obiad, gdy za oknem piękna pogoda, a tobie nie chce się poświęcać czasu na długie gotowanie. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA