Ciasto jogurtowe z owocami w kilka minut. Żeby było puszyste, ważna jest odpowiednia mąka

Ciasto jogurtowe z owocami to hit jeśli chodzi o domowe wypieki. Z przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy nowicjusz, a smak jest naprawdę wyjątkowy. Jak zatem zrobić pyszne ciasto jogurtowe, kiedy czasu brak a ochota na słodkie nie odpuszcza? Odpowiednia mąka to klucz do sukcesu.

Więcej przepisów na wiosenne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Wiosną mamy ochotę na delikatnie, lekkie i puszyste ciasta, pełne słodkich owoców, które są łatwe, szybkie i skutecznie poprawią humor. Idealnym przykładem takiego wypieku, jest delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Nie wiem, czy istnieje prostszy przepis na domowe ciasto, jedno jest pewne i dokładnie przez nas sprawdzone - do ciasta jogurtowego potrzebna jest konkretna mąka. Mąka tortowa (typ 450) jest kluczem do sukcesu - ciasto wówczas wyjdzie delikatnie, mięciutkie i puszyste i co ważne - długo pozostanie świeże. 

Jak gotować szparagi?Jak gotować szparagi? Czy trzeba je obierać? Wszystko zależy od tego, których używacie

Ciasto jogurtowe z owocami - przepis na wiosenną rozpustę

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 3 jajka w rozmiarze M
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ok. 330 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ulubione owoce: maliny, truskawki, borówki, porzeczki w dowolnych proporcjach, całość niech wynosi ok. 350 g
  • cukier puder do posypania

Przed przystąpieniem do pieczenia, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij je miksować, stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskasz jasną i puszystą masę, stopniowo dodawaj jogurt. Następnie do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie chwilę miksuj, na samym końcu cienką strużką wlej olej. Ważne jest, by miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą, inaczej ciasto nie wyjdzie puszyste.
  2. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ostrożnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Na wierzch ciasta wyłóż owoce tak, by miejsce po szypułkach było na wierzchu - wówczas zatrzymają w sobie więcej soku, a ciasto pięknie wyrośnie.
  3. Ciasto jogurtowe piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z mrożoną kawą lub koktajlem truskawkowym.

GołąbkiBanalnie prosty sposób na sparzenie kapusty na gołąbki

Trzy proste kroki i najlepsze wiosenne ciasto gotowe. Jeśli tak jak my kochasz proste i szybkie przepisy, nie czekaj, zrób to pyszne ciasto już dziś na podwieczorek. Zobaczysz, jak szybko znika.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: