Więcej przepisów na wiosenne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wiosną mamy ochotę na delikatnie, lekkie i puszyste ciasta, pełne słodkich owoców, które są łatwe, szybkie i skutecznie poprawią humor. Idealnym przykładem takiego wypieku, jest delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Nie wiem, czy istnieje prostszy przepis na domowe ciasto, jedno jest pewne i dokładnie przez nas sprawdzone - do ciasta jogurtowego potrzebna jest konkretna mąka. Mąka tortowa (typ 450) jest kluczem do sukcesu - ciasto wówczas wyjdzie delikatnie, mięciutkie i puszyste i co ważne - długo pozostanie świeże.
Ciasto jogurtowe z owocami - przepis na wiosenną rozpustę
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 3 jajka w rozmiarze M
- 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ok. 330 g gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ulubione owoce: maliny, truskawki, borówki, porzeczki w dowolnych proporcjach, całość niech wynosi ok. 350 g
- cukier puder do posypania
Przed przystąpieniem do pieczenia, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij je miksować, stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskasz jasną i puszystą masę, stopniowo dodawaj jogurt. Następnie do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie chwilę miksuj, na samym końcu cienką strużką wlej olej. Ważne jest, by miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą, inaczej ciasto nie wyjdzie puszyste.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ostrożnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Na wierzch ciasta wyłóż owoce tak, by miejsce po szypułkach było na wierzchu - wówczas zatrzymają w sobie więcej soku, a ciasto pięknie wyrośnie.
- Ciasto jogurtowe piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z mrożoną kawą lub koktajlem truskawkowym.
Trzy proste kroki i najlepsze wiosenne ciasto gotowe. Jeśli tak jak my kochasz proste i szybkie przepisy, nie czekaj, zrób to pyszne ciasto już dziś na podwieczorek. Zobaczysz, jak szybko znika.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.