Racuchy z jabłkami - przepis na puszyste placuszki. Szybki sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek

Codzienne wymyślanie jadłospisu bywa męczące. Dlatego mamy dla ciebie sprawdzony przepis, który pokochają zarówno mali jak i duzi. Puszyste racuchy z jabłkami to prosty przepis na szybkie śniadanie. Wystarczy kilka składników, aby je przyrządzić.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa. Śniadaniami u babci i podwieczorkiem w przedszkolu. Mowa o racuchach. Plackach, które każdy z nas doskonale zna. Ich smak i zapach do dziś mam w pamięci. Dlatego postanowiliśmy odtworzyć to słodkie wspomnienie smaków dzieciństwa. Jeśli masz ochotę na szybką przekąskę w ciągu dnia to idealnie się składa. Do dzieła!

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Składniki:

  • Szklanka mleka
  • Cukier waniliowy (1 łyżeczka)
  • Cukier puder (2 łyżki)
  • Soda oczyszczona ( pół łyżeczki)
  • Mąka pszenna (szklanka)
  • Jabłka (2 sztuki)
  • Jajko
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój w kostkę jabłka.
  2. Wbij do miski jajka z cukrem pudrem, dokładnie wymieszaj (ubij ręcznie lub mikserem).
  3. Mąkę, cukier waniliowy, sodę wymieszaj ze sobą i dodaj do ubitych jajek.
  4. Mleko zacznij dodawać stopniowo do masy. Pamiętaj, aby dokładnie ze sobą wszystko wymieszać.
  5. Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojone jabłka.
  6. Smaż na rozgrzanej patelni.

Domowe racuchy najlepiej smakują z cukrem pudrem lub musem owocowym. To wspomnienie z dzieciństwa skradnie serce zarówno tym małym jak i dużym. Idealna przekąska w ciągu dnia lub późne śniadanie dla całej rodziny. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA