Białe szparagi - przepis dla fanów klasyki. Kremowy sos uwydatni ukryte smaki

Białe szparagi można przyrządzić na mnóstwo pysznych sposobów, dziś jednak postawimy na klasykę w najlepszym wydaniu. Szparagi będą jędrne, sprężyste, a z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego zamienią się w samodzielne danie rodem z najlepszych restauracji.

Więcej przepisów na wiosenne warzywa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych, należy obierać i dość sporo je skrócić. Są także grubsze, dlatego też należy nieco wydłużyć czas ich obróbki, zwłaszcza kiedy postanowimy je ugotować. Dziś mamy dla ciebie chyba najprostszy i zarazem najlepszy przepis na wiosenny obiad z białymi szparagami w roli głównej. Nie możesz jednak zapomnieć o sosie holenderskim - ten dodatek wręcz kocha się ze szparagami, świetnie wydobywa ukryte smaki i podkreśla delikatną słodycz.

Białe szparagi - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Białe szparagi z sosem holenderskim - sposób wykonania:

  1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pod naciskiem powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Następnie cienko je obierz, nie ruszając przy tym główki.
  2. W wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj do smaku sól i cukier. Następnie włóż szparagi tak, by stały pionowo w garnku, a główki pozostały niezanurzone. Gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, w zależności od rozmiarów łodyg. 
  3. Kiedy szparagi będą już al dente, odcedź je i przelej zimną wodą. W ten sposób szybko zakończysz proces obróbki, dzięki temu szparagi się nie rozgotują, będą natomiast miękkie i sprężyste jednocześnie. 
  4. Przygotuj sos holenderski. W rondelku rozpuść masło i pozostaw je, by lekko przestygło. Do miski wbij żółtka i za pomocą miksera ubij je na puszystą masę, dodając sok z cytryny oraz przyprawy. Cały czas miksując, stopniowo wlewaj ciepłe masło. Miksuj do momentu, aż uzyskasz konsystencję przypominającą majonez.
  5. Szparagi wyłóż na talerz i polej je przygotowanym sosem. Tak przygotowane białe szparagi możesz jeść jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się ze sznyclem, sztuką mięsa czy z pieczonym łososiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.