Białe szparagi można przyrządzić na mnóstwo pysznych sposobów, dziś jednak postawimy na klasykę w najlepszym wydaniu. Szparagi będą jędrne, sprężyste, a z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego zamienią się w samodzielne danie rodem z najlepszych restauracji.
hlphoto /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na wiosenne warzywa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych, należy obierać i dość sporo je skrócić. Są także grubsze, dlatego też należy nieco wydłużyć czas ich obróbki, zwłaszcza kiedy postanowimy je ugotować. Dziś mamy dla ciebie chyba najprostszy i zarazem najlepszy przepis na wiosenny obiad z białymi szparagami w roli głównej. Nie możesz jednak zapomnieć o sosie holenderskim - ten dodatek wręcz kocha się ze szparagami, świetnie wydobywa ukryte smaki i podkreśla delikatną słodycz.
Białe szparagi - przepis
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
szczypta soli
szczypta cukru
100 g masła
4 żółtka
łyżka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
Białe szparagi z sosem holenderskim - sposób wykonania:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pod naciskiem powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Następnie cienko je obierz, nie ruszając przy tym główki.
W wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj do smaku sól i cukier. Następnie włóż szparagi tak, by stały pionowo w garnku, a główki pozostały niezanurzone. Gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, w zależności od rozmiarów łodyg.
Kiedy szparagi będą już al dente, odcedź je i przelej zimną wodą. W ten sposób szybko zakończysz proces obróbki, dzięki temu szparagi się nie rozgotują, będą natomiast miękkie i sprężyste jednocześnie.
Przygotuj sos holenderski. W rondelku rozpuść masło i pozostaw je, by lekko przestygło. Do miski wbij żółtka i za pomocą miksera ubij je na puszystą masę, dodając sok z cytryny oraz przyprawy. Cały czas miksując, stopniowo wlewaj ciepłe masło. Miksuj do momentu, aż uzyskasz konsystencję przypominającą majonez.
Szparagi wyłóż na talerz i polej je przygotowanym sosem. Tak przygotowane białe szparagi możesz jeść jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się ze sznyclem, sztuką mięsa czy z pieczonym łososiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.