Pieczeń rzymska - przepis na alternatywę dla tradycyjnej potrawy z mięsa wieprzowo-wołowego

Pieczeń rzymska to przepis na klasyczne danie, które smakuje doskonale podawane na obiad na ciepło, jak i na zimno do kanapki. Tradycyjnie używa się do niej mięsa wieprzowego lub mieszaniny wieprzowo-wołowej. Jednak nie jest powiedziane, że mięso drobiowe się do niej nie nadaje. Wprost przeciwnie, wersja z mięsa indyczego będzie równie smaczna, a przy tym lżejsza i mniej kaloryczna.

Pieczeń rzymska, niezależnie od rodzaju mięsa, na którym bazuje, to niezawodny przepis na odświętne, jak i codzienne danie obiadowe. Jest to również doskonała alternatywa dla kupnych wędlin

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Pieczeń rzymska, przepis na alternatywę dla tradycyjnej - potrzebne składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka;
  • 5 jaj - jedno surowe, reszta ugotowana na twardo;
  • por;
  • 2 ząbki czosnku;
  • łyżka oleju;
  • łyżka masła;
  • zawartość dwóch łyżek posiekanej natki pietruszki;
  • 5 łyżek bułki tartej plus do posypania formy;
  • 2 łyżeczki chrzanu;
  • pół łyżeczki papryki w proszku;
  • 2 łyżeczki sosu sojowego;
  • łyżeczka musztardy;
  • łyżeczka kminku.

Pieczeń rzymska: przepis uwzględniają mięso z indyka. Jak ją przygotować?

  1. Odetnij zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekrój wzdłuż na pół, a następnie opłucz. Potnij je na plasterki, a następnie przetnij tak, aby tworzyły połówki - półplasterki. Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Posól go razem z czosnkiem, po czym przystąp do podsmażenia obu składników na oleju i maśle, aż nabiorą lekko przezroczystego, szklistego koloru.
  2. Zeszklony por i czosnek wyłóż na deskę i drobno posiekaj, włączając w to natkę pietruszki. Wszystko dodaj do mielonego mięsa.
  3. Mięso połącz z surowym jajkiem, bułką tartą, chrzanem, sproszkowaną papryką oraz sosem sojowym. Dopraw zmielonym pieprzem oraz solą masę i wyrabiaj masę ręcznie.
  4. Do formy keksowej o długości ok. 25 cm, posmarowanej tłuszczem, z wysypaną bułką tartą w środku, wyłóż połowę masy mięsnej. Na środku ułóż ugotowane na twardo i obrane jajka, które należy delikatnie w nią wcisnąć.
  5. Przykryj część z wetkniętym jajkami resztą mięsa i uformuj wzgórek. Wierzch masy posmaruj musztardą, posyp kminkiem. Pieczeń umieść w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni C. Wyciągnij ją stamtąd po 45 minutach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA