Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Truskawki są niezwykle uniwersalnymi owocami. Pasują nie tylko do deserów, lecz także jako dodatek do sałatek. Można zrobić z nich koktajle, a także połączyć z prosecco lub szampanem. Doskonale smakują też jedzone same albo z dodatkiem cukru i śmietany. Jeśli kupiliście już pierwsze polskie truskawki i zastanawiacie się, co możecie z nich zrobić, przetestujcie wiosenny przepis Ani Starmach na tartę. Jurorka popularnego programu kulinarnego zapewnia, że "to absolutny hit na każdym stole".
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto, czyli mąkę, masło, wodę, cukier i jajko wymieszaj i zlep w kulę. Schładzaj w lodówce przez co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Nakłuj widelcem i przykry papierem do pieczenia. Na papier wysyp obciążenie, np. groch lub kuleczki ceramiczne. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza i piecz spód tarty przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez koło 25-30 minut. Ciasto powinno nabrać ładnego, złotego koloru.
Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na saszetce. Laskę wanilii rozetnij, a ziarenka dodaj do przygotowanego budyniu. Ostudzone ciasto posmaruj kremem. Pokrój truskawki i ułóż na cieście. Udekoruj listkami mięty.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.