• Link został skopiowany

Tarta z truskawkami Ani Starmach to "hit na każdym stole". Tak wykorzystaj pierwsze polskie truskawki

Na targach zaczynają pojawiać się już pierwsze polskie truskawki. Jeśli skusiliście się na nie i zastanawiacie się, jak je wykorzystać, z pomocą przychodzi jeden z najnowszych przepisów Ani Starmach - tarta z truskawkami. W połączeniu z kruchym ciastem i kremem waniliowym będą smakować znakomicie.
Tarta z truskawkami / zdjęcie ilustracyjne
PhoebeG / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Truskawki są niezwykle uniwersalnymi owocami. Pasują nie tylko do deserów, lecz także jako dodatek do sałatek. Można zrobić z nich koktajle, a także połączyć z prosecco lub szampanem. Doskonale smakują też jedzone same albo z dodatkiem cukru i śmietany. Jeśli kupiliście już pierwsze polskie truskawki i zastanawiacie się, co możecie z nich zrobić, przetestujcie wiosenny przepis Ani Starmach na tartę. Jurorka popularnego programu kulinarnego zapewnia, że "to absolutny hit na każdym stole".

Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Tarta z truskawkami Ani Starmach - wiosenny przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka cukru
  • jajko
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżych truskawek
  • 2 budynie waniliowe
  • laska wanilii
  • świeża mięta
 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto, czyli mąkę, masło, wodę, cukier i jajko wymieszaj i zlep w kulę. Schładzaj w lodówce przez co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Nakłuj widelcem i przykry papierem do pieczenia. Na papier wysyp obciążenie, np. groch lub kuleczki ceramiczne. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza i piecz spód tarty przez 15 minut.

Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez koło 25-30 minut. Ciasto powinno nabrać ładnego, złotego koloru. 

Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na saszetce. Laskę wanilii rozetnij, a ziarenka dodaj do przygotowanego budyniu. Ostudzone ciasto posmaruj kremem. Pokrój truskawki i ułóż na cieście. Udekoruj listkami mięty.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: