Tarta z truskawkami Ani Starmach to "hit na każdym stole". Tak wykorzystaj pierwsze polskie truskawki

Na targach zaczynają pojawiać się już pierwsze polskie truskawki. Jeśli skusiliście się na nie i zastanawiacie się, jak je wykorzystać, z pomocą przychodzi jeden z najnowszych przepisów Ani Starmach - tarta z truskawkami. W połączeniu z kruchym ciastem i kremem waniliowym będą smakować znakomicie.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Truskawki są niezwykle uniwersalnymi owocami. Pasują nie tylko do deserów, lecz także jako dodatek do sałatek. Można zrobić z nich koktajle, a także połączyć z prosecco lub szampanem. Doskonale smakują też jedzone same albo z dodatkiem cukru i śmietany. Jeśli kupiliście już pierwsze polskie truskawki i zastanawiacie się, co możecie z nich zrobić, przetestujcie wiosenny przepis Ani Starmach na tartę. Jurorka popularnego programu kulinarnego zapewnia, że "to absolutny hit na każdym stole".

Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Tarta z truskawkami Ani Starmach - wiosenny przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka cukru
  • jajko
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżych truskawek
  • 2 budynie waniliowe
  • laska wanilii
  • świeża mięta
 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto, czyli mąkę, masło, wodę, cukier i jajko wymieszaj i zlep w kulę. Schładzaj w lodówce przez co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Nakłuj widelcem i przykry papierem do pieczenia. Na papier wysyp obciążenie, np. groch lub kuleczki ceramiczne. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza i piecz spód tarty przez 15 minut.

Szybkie ciasto z owocami. Zdjęcie ilustracyjneCiasto jogurtowe z owocami. Żeby było puszyste, ważna jest odpowiednia mąka

Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez koło 25-30 minut. Ciasto powinno nabrać ładnego, złotego koloru. 

Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na saszetce. Laskę wanilii rozetnij, a ziarenka dodaj do przygotowanego budyniu. Ostudzone ciasto posmaruj kremem. Pokrój truskawki i ułóż na cieście. Udekoruj listkami mięty.

Przepyszna szarlotka, bardzo szybko znika z blachyNajlepszy deser na każdą porę roku. Szarlotka - przepis na dużą blachę

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: