Kawa mrożona to jeden z najchętniej wybieranych napojów w kawiarniach w okresie wakacyjnym. Można jednak z łatwością przygotować ją w domu. Przepis na nią uwzględnia kilka łatwo dostępnych składników.
Zobacz wideo Mrożona kawa na największe upały
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Kawa mrożona, czyli przepis na orzeźwiający wakacyjny napój - lista składników
- 250 ml mocnej kawy zaparzonej w dowolny, preferowany sposób;
- 4 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego, jest zdrowszy od białego);
- 100 ml schłodzonego mleka;
- 6-8 kostek lodu;
- do wyboru: gałka lodów waniliowych lub śmietankowych/2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego;
- opcjonalnie: bita śmietana.
Kawa mrożona - jak ją przygotować?
- Zacznij od zaparzenia kawy (w zaparzaczu lub ekspresie). Posłódź ją dwiema łyżkami brązowego cukru i dokładnie wymieszaj, zostaw do ostudzenia. Przygotuj dwie czyste wysokie szklanki - należy włożyć je do zamrażarki po to, aby się schłodziły.
- W pojemniku blendera umieść kostki lodu, dodaj mleko, ostudzoną kawę, oraz, w zależności od wyboru, lody lub mleko skondensowane. Całość miksuj przez kilka sekund, nie więcej, niż 10.
- Wyjmij zimne szklanki z zamrażarki. Przelej do nich kawę (najlepiej z dużej wysokości, gdyż w ten sposób powstanie piana). Posyp utworzoną pianę brązowym cukrem. Aby była jeszcze słodsza i bardziej puszysta, możesz dodać trochę bitej śmietany.
Napój ten najlepiej nadaje się do podawania od razu po przygotowaniu. Wówczas jest najświeższy, najbardziej schłodzony, a dzięki temu najbardziej orzeźwiający.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.