Przepis na ogórki małosolne na sucho - wyjdą chrupiące. Przygotowanie? To łatwiejsze niż się wydaje

Wielu z nas uwielbia przetwory. Dlatego też podrzucamy wam przepis na ogórki małosolne na sucho. Czym różnią się od tych tradycyjnych i jak je zrobić? Podpowiadamy.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Sezon na ogórki rozpoczął się na dobre, więc możemy powoli przygotowywać z nich różnego rodzaju przetwory. Co roku w tym celu używamy słoiczków, tak zwanych weków oraz zalewy. Czy wiecie, że nie zawsze są one potrzebne? Ogórki małosolne na sucho przygotujesz za pomocą torby z przyprawami. Będą smaczne, chrupiące i nie stracą swojego koloru. Dużym plusem jest również fakt, że nie zajmują zbyt wiele miejsca. 

Przepis na ogórki małosolne na sucho. Podstawą jest odpowiedni dobór przypraw

Przygotuj:

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • porwany liść wiśni lub chrzanu,
  • pęczek koperku
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli.

Przepis na ogórki małosolne na sucho. Możesz zjeść je już po 24 godzinach

  1. Przygotuj woreczek strunowy.
  2. Ogórki umyj i odetnij ich końcówki. Warzywa włóż do woreczka. 
  3. Dodaj pozostałe składniki - posiekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
  4. Posyp solą.
  5. Torebkę szczelnie zamknij i lekko ją ugnieć. Potrząśnij, aby wszystkie składniki się wymieszały. 
  6. Tak przygotowane ogórki małosolne na sucho wstaw do lodówki na około sześć godzin, a następnie przechowuj w temperaturze pokojowej. Powinny być gotowe po 24-48 godzinach.
  7. Ogórki małosolne na sucho przechowuj w lodówce.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.