Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Sezon na ogórki rozpoczął się na dobre, więc możemy powoli przygotowywać z nich różnego rodzaju przetwory. Co roku w tym celu używamy słoiczków, tak zwanych weków oraz zalewy. Czy wiecie, że nie zawsze są one potrzebne? Ogórki małosolne na sucho przygotujesz za pomocą torby z przyprawami. Będą smaczne, chrupiące i nie stracą swojego koloru. Dużym plusem jest również fakt, że nie zajmują zbyt wiele miejsca.
Frytki bez ziemniaków - przepis na ciekawą alternatywę
Przepis na ogórki małosolne na sucho. Podstawą jest odpowiedni dobór przypraw
Przygotuj:
- kilogram ogórków gruntowych,
- porwany liść wiśni lub chrzanu,
- pęczek koperku
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki gorczycy,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli.
Jak zrobić najlepszy rosół? To, co musisz wiedzieć, by ugotować pyszną zupę
Przepis na ogórki małosolne na sucho. Możesz zjeść je już po 24 godzinach
- Przygotuj woreczek strunowy.
- Ogórki umyj i odetnij ich końcówki. Warzywa włóż do woreczka.
- Dodaj pozostałe składniki - posiekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
- Posyp solą.
- Torebkę szczelnie zamknij i lekko ją ugnieć. Potrząśnij, aby wszystkie składniki się wymieszały.
- Tak przygotowane ogórki małosolne na sucho wstaw do lodówki na około sześć godzin, a następnie przechowuj w temperaturze pokojowej. Powinny być gotowe po 24-48 godzinach.
- Ogórki małosolne na sucho przechowuj w lodówce.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc