Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Jeśli macie ochotę na nietypowe, sycące, ale proste danie to bieszczadzkie fuczki będą w sam raz. Do tego są całkowicie wegetariańskie, a po zamianie mleka na wodę, również wegańskie. Takie placuszki można podawać same, jak i jako dodatek do zup, mięs czy ryb. Jak wolicie - możliwości jest naprawdę dużo. Wszystko zależy od tego, na co macie ochotę.
Fuczki Jaśka Kuronia robią furorę na Instagramie. Składniki zawsze pod ręką
Fuczki robi się z kilku prostych produktów. Na pewno masz je w lodówce
Do przyrządzenia bieszczadzkich fuczek przygotuj sobie następujące produkty:
- kapustę kiszoną (surową lub gotowaną) - ćwierć kilograma,
- mąka pszenna - pół szklanki,
- jajko,
- mleko lub woda gazowana - pół szklanki,
- przyprawy - sól, pieprz, kminek, cząber, majeranek i inne, ulubione zioła,
- olej do smażenia.
Fuczki, czyli przepis na placki z kiszonej kapusty. Kroisz, mieszasz, smażysz i gotowe
Zrobienie fuczek jest równie proste, co placków ziemniaczanych. To zaledwie kilka kroków
Przygotowanie fuczek łemkowskich składa się z poniższych czynności:
- Z mąki, jajka i mleka (lub wody gazowanej) zrób gładkie ciasto naleśnikowe;
- Kapustę odciśnij jak najdokładniej z wody i drobno posiekaj;
- Połącz ciasto z kapustą i przyprawami. Wymieszaj całość - konsystencja nie będzie jednolita, raczej będzie przypominać tę znaną z placków ziemniaczanych;
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż fuczki na złoto;
Podawaj z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego, sosu grzybowego bądź czosnkowego.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc