Fuczki - przepis na bieszczadzką odmianę placków. Popularna kiszonka świetnie zastępuje ziemniaki

Mieszkańcy Bieszczad mają własny odpowiednik placków ziemniaczanych - fuczki. Pochodzą one z kuchni łemkowskiej i są robione z kiszonej kapusty. Sam przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego jak smakuje!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Jeśli macie ochotę na nietypowe, sycące, ale proste danie to bieszczadzkie fuczki będą w sam raz. Do tego są całkowicie wegetariańskie, a po zamianie mleka na wodę, również wegańskie. Takie placuszki można podawać same, jak i jako dodatek do zup, mięs czy ryb. Jak wolicie - możliwości jest naprawdę dużo. Wszystko zależy od tego, na co macie ochotę.

FuczkiFuczki Jaśka Kuronia robią furorę na Instagramie. Składniki zawsze pod ręką

Fuczki robi się z kilku prostych produktów. Na pewno masz je w lodówce

Do przyrządzenia bieszczadzkich fuczek przygotuj sobie następujące produkty:

  • kapustę kiszoną (surową lub gotowaną) - ćwierć kilograma,
  • mąka pszenna - pół szklanki,
  • jajko,
  • mleko lub woda gazowana - pół szklanki,
  • przyprawy - sól, pieprz, kminek, cząber, majeranek i inne, ulubione zioła,
  • olej do smażenia.

Fuczki, czyli placki z kapusty kiszonejFuczki, czyli przepis na placki z kiszonej kapusty. Kroisz, mieszasz, smażysz i gotowe

Zrobienie fuczek jest równie proste, co placków ziemniaczanych. To zaledwie kilka kroków

Przygotowanie fuczek łemkowskich składa się z poniższych czynności:

  1. Z mąki, jajka i mleka (lub wody gazowanej) zrób gładkie ciasto naleśnikowe;
  2. Kapustę odciśnij jak najdokładniej z wody i drobno posiekaj;
  3. Połącz ciasto z kapustą i przyprawami. Wymieszaj całość - konsystencja nie będzie jednolita, raczej będzie przypominać tę znaną z placków ziemniaczanych;
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż fuczki na złoto;

Podawaj z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego, sosu grzybowego bądź czosnkowego.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: