Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami
Czasem kusi nas, by zjeść coś słonego lub kwaśnego. Zazwyczaj są to niezbyt zdrowe przekąski. Czy wiecie, że można je zamienić na coś, co dostarczy nam witamin i minerałów? Spróbujcie więc kiszonych rzodkiewek, które oprócz tego, że mają wiele właściwości zdrowotnych, są też smaczne.
Kiszone rzodkiewki - przepis na pożywną przekąskę. Potrzebujesz określonych składników
Przygotuj:
- 5-7 pęczków rzodkiewek,
- 4 ząbki czosnku,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka pieprzu w ziarnach.
- kawałek korzenia chrzanu,
- 2 baldachimy kopru,
- 2 łyżki soli,
- 2,5 lira wody,
- liście malin, dębu lub chrzanu (opcjonalnie).
Przepis na kiszone rzodkiewki - krok po kroku
- Rzodkiewki umyj. Odetnij zieloną część. Warzywa włóż do dużego słoika wraz z koprem, chrzanem, pieprzem i zielem.
- Zagotuj wodę z solę. Odstaw do przestudzenia.
- Zalej miksturą zawartość słoika. Postaraj się docisnąć rzodkiewki tak, by nie pływały po powierzchni.
- Warzywa kiś przez trzy dni (można robić to dłużej, nawet przez siedem dni). Po upływie tego czasu wstaw je do lodówki. Zanim to zrobisz, szczelnie zamknij słoik.
Kiszone rzodkiewki są dobre przez cały rok i idealnie nadają się do różnego rodzaju sałatek. Mogą również towarzyszyć ziemniakom podczas obiadu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.