Sos holenderski do szparagów sprawi, że będą naprawdę pyszne. Są potrzebne tylko cztery składniki

Szparagi bardzo dobrze komponują się z prostym sosem holenderskim. Ten pyszny dodatek do potraw wymaga tylko czterech, prostych składników i jest w miarę szybki w przygotowaniu. Jak go zrobić?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Sos holenderski bywa podawany przede wszystkim do szparagów, ale pasuje również do innych warzyw, a nawet jajek, mięs i ryb. Byle nie były intensywnie przyprawione, bo ten sos jest delikatny. Pamiętajcie też, aby jeść go tuż po przygotowaniu, bo inaczej straci swój wyjątkowy smak.

Sos holenderski do szparagów wymaga tylko czterech składników. Są w każdej kuchni

Do zrobienia sosu holenderskiego potrzeba następujących produktów:

  • żółtek - 4 sztuki,
  • masła - połowy kostki,
  • soku z cytryny - półtorej łyżki,
  • przypraw - soli, pieprzu (najlepiej białego), a nawet odrobinę musztardy.

Przygotowanie sosu holenderskiego do szparagów nie jest specjalnie trudne. Zobaczcie sami

Sos holenderski przygotowuje się w następujący sposób:

  1. Masło rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej;
  2. Żółtka z przyprawami i sokiem cytrynowym ubij na parze na puszystą masę;
    Kąpiel wodna - zagotuj wodę w garnku i umieść nad nim miskę z żółtkami;
  3. Nie przerywając ubijania, wlewaj powoli masło, najpierw po łyżeczce, potem po łyżce;
    W ten sposób sos będzie miał dobrą konsystencję.
  4. Gotowy sos powinien być podobnej konsystencji co majonez - gęsty i puszysty.

Podawaj do szparagów (i nie tylko) od razu po zrobieniu. Nie podgrzewaj, bo może się zwarzyć.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.