Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"

Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.

Więcej porad dotyczących przechowywania żywności znajdziesz na naszej stronie głównej

Czy przyprawy przechowywane przez lata można spokojnie zjeść? Co z ziołami? Ten temat wywołał w naszym gronie redakcyjnym trochę śmiechu i trochę stresu. - Mnie teściowa chciała poczęstować miętą z datą ważności do 2013 roku! - opowiadała koleżanka. W pierwszej chwili zawahałam się, ale w końcu przyznałam: - Dwa lata temu młodszy brat gotował swój pierwszy ramen. Dorzucił gwiazdki anyżu, paczka była zamknięta klipsem, a przyprawa pachniała anyżkiem. Dopiero potem wpadła mi w ręce ponownie: data ważności to był 1997 rok...

Czy przeterminowane przyprawy i zioła mogą zaszkodzić?

Po zupie aromatyzowanej anyżkiem nikomu z domowników nic się nie stało, a posiłek był bardzo smaczny. Koleżanka herbatki odmówiła, ale czy przeterminowane przyprawy i zioła mogły nam zaszkodzić? Wiele osób zapewne podobnie ma opakowania napoczęte przed laty i wstawione do pudełka "na kiedyś".

Na szczęście przyprawy i zioła trzymane za długo same z siebie nam nie zaszkodzą. Mogą co najwyżej stracić swój smak, aromat i właściwości, przez co stają się de facto bezwartościowe. Zatrucie pokarmowe czy poważniejsze konsekwencje nam nie grożą.

Jest oczywiście jedno "ale". Przyprawy, które znacznie zmieniły swój wygląd i smak, mają oznaki pleśni lub dostała się do nich wilgoć, rzeczywiście mogą nam zaszkodzić. Trzeba także sprawdzić czy nie zalęgły się w nich mole lub mrówki. Takie niespodzianki też się zdarzają. W tych przypadkach przyprawy czy zioła muszą wylądować w koszu na śmieci.

Jak długo przechowywać przyprawy i zioła?

Istnieją oczywiście zalecenia dotyczące przechowywania przypraw i ziół. W końcu czas działa nieubłaganie i w pewnym momencie rzeczywiście lepiej je wyrzucić niż łudzić się, że poprawią smak potrawy czy uleczą dolegliwości.

Zobacz wideo Glazura do kurczaka na 4 sposoby

W przypadku rozdrobnionych przypraw czas przydatności do spożycia do około 2-3 lata. Jeśli mówimy o tych sprzedawanych w całości (np. gwiazdki anyżu, laska cynamonu czy nasiona kolendry), to najlepiej przechowywać je do 4 lat. Suszone zioła najlepiej się mają maksymalnie przez 1-2 lata.

Ważny jest oczywiście sposób przechowywania, pozwalający uniknąć zepsucia. Przyprawy powinny być trzymane z dala od światła, a przede wszystkim wilgoci, w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

W sytuacjach wątpliwych naszym najlepszym sprzymierzeńcem jest nasz nos. Jeśli przyprawa ładnie, naturalnie pachnie i nadal ma dobry, intensywny smak, możemy jej użyć. I nie ma potrzeby panikować jeśli wszystko było z nią ok, a data ważności... trochę nas przestraszyła.

Źródła: TheKitch, TechnologŻywnościRadzi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.