Więcej porad dotyczących przechowywania żywności znajdziesz na naszej stronie głównej
W sklepach i na straganach coraz częściej można spotkać świeże, chrupiące ogórki. Warto jak najdłużej zachować ich właściwości! Zasady bezpiecznego przechowywania dotyczą zarówno ogórków gruntowych, jak i szklarniowych. Sprawdźcie, gdzie będzie im najlepiej.
Okazuje się, że ogórki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Są bowiem wrażliwe na temperatury niższe niż 10 st. C. W takim chłodzie częściej się psują i stają się niesmaczne. Mogą bardziej nasiąkać wodą, gnić, a na ich powierzchni niekiedy robią się obrzęki.
Jeśli już koniecznie chcesz wstawić ogórki do lodówki, ułóż je na przedniej części półki lub na drzwiach. Tam temperatury są niższe. Należy bezwzględnie unikać tylnej ściany, gdzie zawsze jest zimniej, a niektóre produkty mogą nawet przymarzać.
Ogórkom najlepiej będzie na szafce, ale uważaj na sąsiedztwo niektórych warzyw i owoców!
Ogórki są bardzo wrażliwe na działanie etylenu - hormonu roślinnego, który przyspiesza dojrzewanie. Położone w sąsiedztwie warzyw, które wydzielają go w dużych ilościach, również mogą szybko stracić swój smak, a nawet się zepsuć. W sąsiedztwie ogórków nie powinny znajdować się banany, pomidory, melony czy jabłka. Przełóż je do innego naczynia, a dłużej będziesz cieszyć się chrupkimi i jędrnymi ogórkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.