Więcej prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Ciasta z minimalną liczbą składników w przepisie to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Sprawdzą się także, gdy nachodzi nas ochota na słodkie, a w szafce pusto... Mamy dziś dla was pięć pomysłów na bardzo proste ciasta, do których wystarczą po trzy składniki.
W niektórych sklepach można dostać produkt, który nazwany jest mąką samorosnącą. Znacznie przyspiesza on przygotowanie pysznych ciast. Taką mąkę można też zrobić samodzielnie w domu. Na kilogram mąki należy użyć sześciu łyżeczek proszku do pieczenia. W innym wariancie połowę z nich można zastąpić sodą oczyszczoną. Wszystko trzeba razem wymieszać i zamknąć szczelnie w pojemniku lub czystym słoiku.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier, a następnie żółtka. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę samorosnącą. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Składniki:
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Następnie wszystkie składniki łączymy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około godzinę.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtego, ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy do nich cukier, a następnie żółtka, cały czas miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, łączymy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, sok z cytryny, a następnie roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
Galaretki rozpuszczamy w litrze wody, odstawiamy do wystudzenia i częściowego stężenia. Dodajemy do nich jogurt i dokładnie mieszamy. Na blasze układamy spodnią warstwę herbatników, na to wykładamy masę jogurtowo-galaretkową. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Na koniec przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Wskazówka: można użyć także galaretek w dwóch smakach - wtedy każdy smak mieszamy z dwoma jogurtami. Pierwszą warstwę wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki. Dopiero, gdy stężeje, wylewamy masę o drugim smaku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.