Lazania na pierwszy rzut oka może mieć dość skomplikowany przepis, jednak przyswojenie go nie jest tak trudne, jak się wydaje. Przede wszystkim pamiętaj, aby prawidłowo przygotować farsz i prawidłowo ugotować płaty makaronu.
Zobacz wideo
Lazania bez makaronu z cukinią i wołowiną
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Lazania, czyli przepis na klasyczną włoską potrawę: lista potrzebnych składników
- 2 łyżki oleju;
- duża cebula;
- łodyga selera naciowego;
- 2 małe marchewki;
- mielone mięso wołowe lub wieprzowe: 500 g;
- zawartość pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego;
- 2 ząbki czosnku;
- zawartość 5 łyżek koncentratu pomidorowego;
- puszka passaty pomidorowej;
- kilka listków świeżej bazylii;
- zawartość połowy łyżeczki ziół prowansalskich;
- zawartość połowy łyżeczki papryki słodkiej;
- sól;
- czarny pieprz;
- duże opakowanie makaronów lasagne;
- mozzarella: 200 g;
- ser Grana Padano: 50 g (opcjonalnie, nie jest konieczny).
Lazania w wersji "na bogato". Przepis na smaczny i sycący włoski obiad
Jak przygotować lazanię? Oto poszczególne etapy
- Zacznij od zeszklenia na oleju drobno posiekanej cebulki w patelni o dużych rozmiarach. Dodaj do niej posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy i drobno startą marchew. Po upływie pięciu minut włącz mielone mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Te składniki muszą być posypane przyprawą do mięsa mielonego. Smaż je, często mieszając. Po tym czasie dodawaj kolejno koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, posiekane świeże listki bazylii i passatę pomidorową. Dopraw całość ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, duś na małym ogniu pod przykryciem.
- Ugotuj makaron lasagne w osolonej wodzie. Jak to zrobić? Przede wszystkim pamiętaj, aby na każde 100 g makaronu, przygotować litr wody. Przygotuj szeroki rondel, w którym najpierw musisz zagotować wodę, a do wrzącej wody dodać zawartość pół lub całej łyżeczki soli, oraz łyżkę oleju (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Płaty umieszczaj we wrzącej wodzie. Nie wrzucaj jednak od razu całej porcji, gdyż w przeciwnym razie się posklejają. Każdą porcję gotuj przez dwie, trzy minuty.
- Żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 × 30 cm wysmaruj masłem. Następnie wyłóż na nią pierwszą warstwę płatów lasagne i dodaj zawartość 1/4 sosu. Na to wszystko ułóż mozzarellę, która powinna być pokrojona na plasterki lub starta. Powtórz ten krok wielokrotnie.
- Ser grana padano zetrzyj na tarce. Posyp na wierzch przygotowanej lazanii i ułóż na niej równomiernie plasterki mozzarelli.
- Włóż lazanię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ją przez ok. 20-25 minut.
Lazania przepis na włoską ucztę w twojej kuchni. Idealny obiad dla całej rodziny
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc