Lazania - przepis na klasyczną włoską potrawę. Nie tak skomplikowana, jak się wydaje

Lazania to przepis na klasyczne sycące włoskie danie idealne na obiad. Ta potrawa to nic innego jak zapiekanka ze specjalnych płatów makaronu z farszem z mięsa mielonego i koncentratem lub sosem pomidorowym. Do tego dodaje się mieszankę serów. Jest to danie, które ma intensywny zapach i równie wyrazisty, nieco wytrawny smak.

Lazania na pierwszy rzut oka może mieć dość skomplikowany przepis, jednak przyswojenie go nie jest tak trudne, jak się wydaje. Przede wszystkim pamiętaj, aby prawidłowo przygotować farsz i prawidłowo ugotować płaty makaronu

Zobacz wideo Lazania bez makaronu z cukinią i wołowiną

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Lazania, czyli przepis na klasyczną włoską potrawę: lista potrzebnych składników

  • 2 łyżki oleju;
  • duża cebula;
  • łodyga selera naciowego;
  • 2 małe marchewki;
  • mielone mięso wołowe lub wieprzowe: 500 g;
  • zawartość pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • zawartość 5 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • puszka passaty pomidorowej;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • zawartość połowy łyżeczki ziół prowansalskich;
  • zawartość połowy łyżeczki papryki słodkiej;
  • sól;
  • czarny pieprz;
  • duże opakowanie makaronów lasagne;
  • mozzarella: 200 g;
  • ser Grana Padano: 50 g (opcjonalnie, nie jest konieczny).

Jak przygotować lazanię? Oto poszczególne etapy

  1. Zacznij od zeszklenia na oleju drobno posiekanej cebulki w patelni o dużych rozmiarach. Dodaj do niej posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy i drobno startą marchew. Po upływie pięciu minut włącz mielone mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Te składniki muszą być posypane przyprawą do mięsa mielonego. Smaż je, często mieszając. Po tym czasie dodawaj kolejno koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, posiekane świeże listki bazylii i passatę pomidorową. Dopraw całość ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, duś na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Ugotuj makaron lasagne w osolonej wodzie. Jak to zrobić? Przede wszystkim pamiętaj, aby na każde 100 g makaronu, przygotować litr wody. Przygotuj szeroki rondel, w którym najpierw musisz zagotować wodę, a do wrzącej wody dodać zawartość pół lub całej łyżeczki soli, oraz łyżkę oleju (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Płaty umieszczaj we wrzącej wodzie. Nie wrzucaj jednak od razu całej porcji, gdyż w przeciwnym razie się posklejają. Każdą porcję gotuj przez dwie, trzy minuty.
  3. Żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 × 30 cm wysmaruj masłem. Następnie wyłóż na nią pierwszą warstwę płatów lasagne i dodaj zawartość 1/4 sosu. Na to wszystko ułóż mozzarellę, która powinna być pokrojona na plasterki lub starta. Powtórz ten krok wielokrotnie.
  4. Ser grana padano zetrzyj na tarce. Posyp na wierzch przygotowanej lazanii i ułóż na niej równomiernie plasterki mozzarelli.
  5. Włóż lazanię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ją przez ok. 20-25 minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: