Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Czy wiesz, że przygotowywanie dań z ryb nie musi wiązać się z tym, że będziesz odczuwać niezbyt przyjemny zapach? Wystarczy tylko, że wykorzystasz... mleko. Moczenie w nim potrafi zdziałać cuda. Koniecznie sprawdź to w swojej kuchni. Przedstawiamy również inne sposoby, dzięki którym pozbędziesz się rybiego zapachu.
Zanurz mięso ryby w białym napoju na półtorej godziny. Zrób to zanim przystąpisz do jego obróbki termicznej. Mleko wchłonie nieprzyjemny zapach i nada rybie nieco delikatności. Przed usmażeniem opłucz ją jeszcze pod bieżącą wodą.
Filety można również skropić sokiem z cytryny. To poprawia smak i pomaga przy usuwaniu malutkich kości. "Wyciąga" również przykrą woń z ryb, chociaż nie jest aż tak skuteczną metodą, jak mleko.
Aromatyczne dodatki bardzo dobrze się sprawdzą. W pozbyciu się nieprzyjemnej woni pomóc może... cebula. Wystarczy, że obłożysz warzywem filety i pozostawisz na półtorej godziny w lodówce. Wcześniej talerz przykryj folią spożywczą.
Suszone zioła, jak bazylia, majeranek lub natka pietruszki, także będą świetnym wyborem. Co musisz zrobić? Nacieraj nimi rybę przed wrzuceniem na patelnię lub do piekarnika. Czosnek również się świetnie w tym celu sprawdzi. Dodaj go podczas smażenia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.