Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rabarbar to warzywo, które można wykorzystać na wiele pysznych sposobów. Dziś mamy dla ciebie trzy supersmaczne opcje, które z pewnością zaskoczą niejednego fana letnich smaków.
Zupa z rabarbaru - polej nią lody lub naleśniki
Zupa z rabarbaru to nie tyle, co zupa, jaką sobie wyobrażamy, a raczej słodki mus, który świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów, serników lub słodkich naleśników czy pankejków.
Składniki:
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 2 szklanki cukru
- 1 większa laska wanilii
Sposób wykonania:
- Łodygi rabarbaru umyj i obierz ze zwłókniałych części. Następnie pokrój je w drobne kawałki.
- Przygotuj duży garnek i włóż do niego pokrojone łodygi. Dodaj cukier oraz laskę wanilii i zalej całość 9 szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii i drobno ją posiekaj. Ponownie dodaj do garnka i gotuj, tym razem 40 minut na średniej mocy palnika.
- Po tym czasie przecedź zupę za pomocą gazy lub drobnego sitka, tak, by kawałki rabarbaru odciekały do gotowej "zupy". Następnie, kilka kawałków pokrój wzdłuż włókien, by stanowiły dekorację twojego deseru.
- W razie potrzeby, dopraw swoją zupę do smaku cukrem i włóż ją do lodówki, by się schłodziła.
Teraz już możesz polać nią lody lub pankejki. Nie zapomnij dodać kawałków rabarbaru - możesz oprószyć je dodatkowo cynamonem.
Lemoniada rabarbarowa - coś dla ochłody, gdy za oknem skwar
Lemoniada z rabarbaru świetnie gasi pragnienie w upalne dni, dodatkowo dodaje energii i smakuje naprawdę świetnie. Przepis jest chyba najprostszy na świecie, dlatego nie ma na co czekać. Do rabarbarowej lemoniady potrzebujesz:
- 0,5 kg łodyg rabarbarowych
- ok. 800 ml wody
- 100 g płynnego miodu
- sok z cytryny
- kilka listków mięty
Lemoniada z rabarbaru - sposób wykonania:
- Rabarbar opłucz pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie pokrój go na drobne kawałki i przełóż do garnka. Zagotuj, następnie dodaj miód. Gotuj 10-25 minut.
- Ugotowany rabarbar pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedź sok przez sitko i przelej do dzbanka. Dodaj sok z cytryny i liście mięty. Włóż do lodówki, by całość dokładnie się schłodziła.
- Podawaj z kostkami lodu i mrożonymi owocami - polecam maliny lub porzeczki.
Taka lemoniada smakuje jak najlepszy koktajl, pokochają ją zarówno dzieci, jak i starsi entuzjaści słodkich, acz zdrowych napojów.
Muffinki z rabarbarem - błyskawiczny deser dla fanów puszystych ciasteczek
Jeśli kochasz puszyste babeczki, mamy dla ciebie letnią wariację na ich temat. Muffinki z rabarbarem zrobisz w kilka minut, a smak z pewnością pozostanie z tobą na długo. Jedyne, o czym musisz pamiętać to to, że błyskawicznie znikają, polecam zrobić podwójną porcję.
- 250 g rabarbaru
- 250 g mąki pszennej
- 100 g oleju
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- ok. 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
Muffinki z rabarbarem - sposób wykonania
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój w małe kawałki. Następnie przełóż go do miski, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki i wymieszaj. W drugiej zmiksuj mleko, jajka oraz olej.
- Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych, dokładnie mieszając każdą porcję. Nie należy jednak mieszać ich za długo, najlepiej tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodaj rabarbar i ponownie, bardzo ostrożnie wymieszaj.
- Do papilotek nakładaj porcję ciasta tak, by sięgała 2/3 wysokości, ponieważ babeczki będą rosły w trakcie pieczenia.
- Muffinki z rabarbarem piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z rabarbarem to wymarzony deser. Jeśli tak jak my jesteś fanem rabarbaru, koniecznie wypróbuj nasze propozycje na letnie desery - na pewno się nie zawiedziesz. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.