Rabarbar - przepisy dla fanów letnich słodkości. Trzy szybkie i lekkie opcje na deser i nie tylko

Rabarbar to esencja smaku letnich słodkości. Zajadamy się pysznym ciastem z rabarbarem, gasimy pragnienie orzeźwiającym kompotem, ale to nie wszystko, co można wyczarować z tego warzywa. Dziś mamy dla ciebie trzy pyszne przepisy na letnie słodkości, przez które rabarbar pokochają nawet sceptycy.

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Rabarbar to warzywo, które można wykorzystać na wiele pysznych sposobów. Dziś mamy dla ciebie trzy supersmaczne opcje, które z pewnością zaskoczą niejednego fana letnich smaków. 

Ogórki małosolne na szybkoPrzepis na ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż się wydaje

Zupa z rabarbaru - polej nią lody lub naleśniki

Zupa z rabarbaru to nie tyle, co zupa, jaką sobie wyobrażamy, a raczej słodki mus, który świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów, serników lub słodkich naleśników czy pankejków. 

Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru
  • 1 większa laska wanilii

Sposób wykonania:

  1. Łodygi rabarbaru umyj i obierz ze zwłókniałych części. Następnie pokrój je w drobne kawałki.
  2. Przygotuj duży garnek i włóż do niego pokrojone łodygi. Dodaj cukier oraz laskę wanilii i zalej całość 9 szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii i drobno ją posiekaj. Ponownie dodaj do garnka i gotuj, tym razem 40 minut na średniej mocy palnika.
  3. Po tym czasie przecedź zupę za pomocą gazy lub drobnego sitka, tak, by kawałki rabarbaru odciekały do gotowej "zupy". Następnie, kilka kawałków pokrój wzdłuż włókien, by stanowiły dekorację twojego deseru.
  4. W razie potrzeby, dopraw swoją zupę do smaku cukrem i włóż ją do lodówki, by się schłodziła.

Teraz już możesz polać nią lody lub pankejki. Nie zapomnij dodać kawałków rabarbaru - możesz oprószyć je dodatkowo cynamonem.

Katarzyna Bosacka pokazała zdjęcie truskawek z bazarku. 'A po ile u was?'Katarzyna Bosacka opublikowała zdjęcie truskawek. Cena zaskakuje

Lemoniada rabarbarowa - coś dla ochłody, gdy za oknem skwar

Lemoniada z rabarbaru świetnie gasi pragnienie w upalne dni, dodatkowo dodaje energii i smakuje naprawdę świetnie. Przepis jest chyba najprostszy na świecie, dlatego nie ma na co czekać. Do rabarbarowej lemoniady potrzebujesz:

  • 0,5 kg łodyg rabarbarowych
  • ok. 800 ml wody
  • 100 g płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • kilka listków mięty

Lemoniada z rabarbaru - sposób wykonania:

  1. Rabarbar opłucz pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie pokrój go na drobne kawałki i przełóż do garnka. Zagotuj, następnie dodaj miód. Gotuj 10-25 minut.
  2. Ugotowany rabarbar pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedź sok przez sitko i przelej do dzbanka. Dodaj sok z cytryny i liście mięty. Włóż do lodówki, by całość dokładnie się schłodziła.
  3. Podawaj z kostkami lodu i mrożonymi owocami - polecam maliny lub porzeczki.

Taka lemoniada smakuje jak najlepszy koktajl, pokochają ją zarówno dzieci, jak i starsi entuzjaści słodkich, acz zdrowych napojów. 

Muffinki z rabarbarem - błyskawiczny deser dla fanów puszystych ciasteczek

Jeśli kochasz puszyste babeczki, mamy dla ciebie letnią wariację na ich temat. Muffinki z rabarbarem zrobisz w kilka minut, a smak z pewnością pozostanie z tobą na długo. Jedyne, o czym musisz pamiętać to to, że błyskawicznie znikają, polecam zrobić podwójną porcję.

  • 250 g rabarbaru
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka
  • ok. 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Muffinki z rabarbarem - sposób wykonania

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój w małe kawałki. Następnie przełóż go do miski, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami. 
  3. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki i wymieszaj. W drugiej zmiksuj mleko, jajka oraz olej.
  4. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych, dokładnie mieszając każdą porcję. Nie należy jednak mieszać ich za długo, najlepiej tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodaj rabarbar i ponownie, bardzo ostrożnie wymieszaj.
  5. Do papilotek nakładaj porcję ciasta tak, by sięgała 2/3 wysokości, ponieważ babeczki będą rosły w trakcie pieczenia. 
  6. Muffinki z rabarbarem piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinki z rabarbarem to wymarzony deser. Jeśli tak jak my jesteś fanem rabarbaru, koniecznie wypróbuj nasze propozycje na letnie desery - na pewno się nie zawiedziesz. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: